H. Clinton prisiima atsakomybę už reakciją į išpuolį Libijoje

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pirmadienį pareiškė prisiimanti kaltę dėl bet kokių trūkumų reaguojant į praeitą mėnesį įvykdytą ataką prieš Jungtinių Valstijų atstovybę Libijos rytiniame mieste Bengazyje.

„Aš prisiimu atsakomybę“, - H.Clinton sakė naujienų televizijoms CNN ir „Fox News“, kurios su ja kalbėjosi per vizitą Peru sostinėje Limoje.

„Aš vadovauju Valstybės departamentui - daugiau nei 60 tūkst. žmonių visame pasaulyje, 275 postuose“, - ji sakė trumpoje ištraukoje iš interviu CNN, kuriame stengėsi užtikrinti, kad kaltė nekristų prezidentui Barackui Obamai.

„Prezidentas ir viceprezidentas tikrai negalėtų žinoti apie specifinius sprendimus, priimamus saugumo profesionalų“, - pažymėjo ji.

B.Obama pateko į kritikų ugnį dėl išpuolio, nusinešusio keturias amerikiečių gyvybes, o pastarasis H. Clinton žingsnis bus laikomas mėginimu užstoti šalies vadovą, likus trims savaitėms iki prezidento rinkimų lapkričio 6 dieną, kuriuose jis tikisi būti perrinktas.

Rugsėjo 11 dieną gerai ginkluoti kovotojai šturmavo JAV konsulato kompleksą Bengazyje, o vėliau apšaudė netoliese esantį kitą atstovybės pastatą. Per šią ataką žuvo keturi amerikiečiai, tarp jų JAV ambasadorius Libijoje Chrisas Stevensas.

Iškart po šio išpuolio B.Obamos administracijos pareigūnai sakė, kad tas smurtas matomai susijęs su musulmonų pasaulyje nuvilnijusiais protestais dėl vieno antiislamiško filmo, sukurto Jungtinėse Valstijose veikiančių aktyvistų.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad pagrindiniai įtariamieji šioje atakoje, dabar laikomoje suplanuotu puolimu, yra islamistų kovotojai, palaikantys ryšius su tarptautiniu džihadistų tinklu „al Qaeda“.

H.Clinton inicijavo vidinį tyrimą, siekiant išsiaiškinti, ar Bengazyje buvo kokių nors saugumo spragų, o Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir Libijos pareigūnai pradėjo baudžiamuosius tyrimus dėl žmonių žūties.

Tačiau H.Clinton sakė, kad sprendimus dėl apsaugos tvirtina ji, taip pat stengėsi nesureikšminti pirminių klaidingų pranešimų, pažymėdama, kad pirmosiomis valandomis po atakos visada atsiranda „painiavos“.


Šiame straipsnyje: Hilarry ClintonJAVLibija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių