Popiežius perspėjo dėl Sicilijos mafijos „pražūtingo kelio“

Popiežius Benediktas XVI sekmadienį paragino pagrindiniame Sicilijos mieste Palerme susirinkusius maldininkus nusigręžti nuo vietinės mafijos "pražūtingo kelio" ir neįsitraukti į nusikalstamų grupuočių veiklą.

"Nepasiduokite mafijos gundymams", - šie Katalikų Bažnyčios vadovo žodžiai sukėlė, pasak organizatorių, apie 26 tūkst. jaunuolių minios plojimus vienoje iš pagrindinių Palermo aikščių.

"Nebijokite priešintis blogiui!", - pridūrė Šventasis Tėvas.

"Kartu jūs tapsite tikėjimo mišku", galinčiu "iš esmės atnaujinti savo kraštą", pareiškė pontifikas.

Benediktas XVI taip pat kalbėjo apie kelis šventuosius, kurie esą gali tapti pavyzdžiu jaunimui Italijos didžiausioje saloje, kurią tebekausto socialinė ir ekonominė krizė.
Popiežius savo homilijoje ypatingą dėmesį skyrė kunigui Pino Puglisi, dirbusiam viename neramiame Palermo rajone ir nužudytam mafijos 1993 metais. Sicilijos gyventojai karštai palaiko siūlymą paskelbti šį dvasininką palaimintuoju.

Prieš tai sekmadienį pontifikas Sicilijos sostinėje aukojo mišias po atviru dangumi, kuriose dalyvavo dešimtys tūkstančių piligrimų. Tačiau jo pasisakymas nuvylė kai kuriuos kovos prieš mafiją aktyvistus - pasak jų, Šventasis Tėvas nepakankamai griežtai pasmerkė nusikalstamas grupuotes.

Benediktas XVI paragino nuo mafijos reketo ir bauginimų kenčiančius Sicilijos gyventojus "gėdytis blogio, kuris įžeidžia Dievą ir žmogų", taip pat viešinti organizuoto nusikalstamumo padarinius.

Didžiausios Italijoje prieš mafiją pasisakančių aktyvistų organizacijos "Libera" vadovas Toni Dell'Olio pasveikino popiežiaus kalbą.

"Ji yra būtent tai, ko mes tikėjomės - aiškus pareiškimas, kad mafija nesuderinama su krikščionybe", - pabrėžė jis.

Benediktas XVI Sicilijoje apsilankė pirmąkart nuo 2005 metų, kai buvo išrinktas popiežiumi. Šis vizitas sustiprino aktyvistų viltis, kad Katalikų Bažnyčios vadovas padės jų kovai su niekaip neišraunama "Cosa Nostra".

Palerme pontifikas taip pat paragino Italijos Forumo aikštėje susirinkusius maldininkus neprarasti tikėjimo, nors Sicilijoje juntamas "darbo stygius, netikrumas dėl ateities, moralinės ir fizinės kančios bei organizuotas nusikalstamumas".

Organizatoriai nurodė, kad aikštėje ir aplinkinėse gatvėse buvo susibūrę apie 200 tūkst. žmonių, klausiusių mišių, kurias popiežius saulėtą dieną aukojo tviskančios Viduržemio jūros fone.

Pontifikas atskrido į Falcone-Borsellino oro uostą Palerme, pavadintą dviejų 1992 metais mafijos nužudytų teisėjų vardu, o vėliau važiavo miesto gatvėmis papamobiliu.

Prieš išvykdamas iš salos Benediktas XVI neplanuotai sustojo pakeliui į oro uostą padėti vainiko prie paminklo Sicilijos mafijos nužudytam teisėjui Giovanni Falcone.

1995 metais dabartinio popiežiaus pirmtakas Jonas Paulius II per paskutinį iš savo penkių apsilankymų Sicilijoje taip pat pasmerkė mafijos vykdomus nužudymus, pareiškęs, jog "joks žmogus, joks žmonių sambūris, jokia mafija negali pakeisti arba paminti teisės į gyvybę".

Benediktas XVI anksčiau yra pasmerkęs Neapolio regione veikiančią mafijos grupuotę "Camorra". 2007 metais aukodamas mišias po atviru dangumi šiame pietiniame Italijos mieste jis kvietė "kovai su visomis smurto atmainomis".

Italijos vyskupų konferencija anksčiau šiemet paskelbė pranešimą apie mafijos veiklą, kuri esanti "tikras vėžys" ir "viena ir giliausių žaizdų" šalies neturtinguose pietiniuose regionuose.


Šiame straipsnyje: PopiežiusItalijos mafija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių