Įtampa dėl nuomos prekybos centruose pasiekė piką

Prekybos centrų plėtotojai ir investuotojai įspėja - labiausiai dėl nuomos kainų besišakojantys nuomininkai pateks į „juoduosius sąrašus“ ir, pasibaigus sunkmečiui, dialogas su jais gali vykti visai kitokiu tonu.

Nuomininkai atkerta, kad baimintis dėl ateities turi ne jie, o nuomotojai, nes neturi jokių kozirių.

Tačiau abi pusės sutaria: ne tik šie, bet akivaizdžiai dar ir kiti metai bus trinties ir ginčų laikas, praneša LTV „Panorama“.

Prekybos centrai jau alsuoja Kalėdomis. Jos, tikimasi, bent trumpam apramins aistras dėl nuomos kainų. O nesutarimai dėl jų tarp prekybos plotus centruose nuomojančių prekybininkų ir centrų valdytojų ar savininkų prasidėjo metų pradžioje. Kaune ir Vilniuje kai kur jie net išaugo į parduotuvių protestus.

Aistras kursto ir teismai - rinka laukia, kuo baigsis pirmosios nuomos sutarčių nutraukimo bylos. Verslininkai sutaria: įtampa tarp nuomininkų ir nuomotojų - beveik pasiekusi piką.

„Susitarimai, kurie yra padaromi, yra trumpalaikiai, 3-6 mėnesiams, po to vėl viską darome iš naujo, vėl startuojame su nauja startine pozicija. Dėl to aktyvumas derantis, komunikuojant, sekant rezultatus tiek nuomotojo, tiek nuomininko yra labai didelis“, - sako Rida Tamkovidaitė, „Re&Solution Property Management“ Nuomos departamento vadovė.  

Verslininkų teigimu, natūralu, kad sunkmečiu visų pagrindinis tikslas - susimažinti išlaidas. Nuomininkai sako, kad sąžiningiausia už nuomą iš jų imti mokestį nuo apyvartos, mat šios dabar itin smukusios. Nuomotojai nori ir fiksuotos pajamų dalies.

„Nuomotojas yra verslo dalis. Nuomotojas ne tik pastatė plytas ir užleido tvarkytis, bet jis tikisi gauti pajamas, kuriomis tikisi padengti banko paskolas, palūkanas, sumokėti savo darbuotojams atlyginimus“, - teigia Lina Paukštė, „TK Development“ vadovė Baltijos šalims.

Nuomininkų teigimu, nuomotojai tegul tik džiaugiasi, kad plotai prekybos centruose nėra tušti.

„Daliai prekybos objektų gali tekti susitaikyti, jog iš viso nuomos mokesčio negaus. Ir tokių pavyzdžių šiuo metu jau yra. Mes turime objektų Rygoje - iš viso nuomos mes nemokame, ir patalpų savininkai džiaugiasi, kad mes tik neuždarome tų parduotuvių“, - sako Rimantas Perveneckas, „Aprangos“ grupės generalinis direktorius.

„Tai yra nedidelė rinka ir laikai vėl pagerės, ir visi nuomotojai, investuotojai prisimins tokius nuomininkus. Jeigu nuomininkai galvoja, kad tik jie patys keičiasi informacija ir kad nesikeičia nuomotojai, tai jie klysta“, - tvirtina L. Paukštė.

„Visi verslininkai turi suvokti, jog, kaip sako didžioji dalis turto savininkų, gyvenime dažnai susitinkama du kartus. Antras kartas gali būti kitai šaliai ne toks malonus“, - mano R. Tamkovidaitė.

„O apie juodųjų sąrašų sudarymus... Nuomininkai yra palankesnėje situacijoje, artimiausius penkis metus, manau, bus nuomininkų amžius, o ne patalpų savininkų“, - teigia R. Perveneckas.

Verslininkai tikisi, kad prie ilgalaikių nuomos sutarčių pavyks grįžti 2011-aisiais. Kita vertus, dalis įmonių iki tada bus išnykusios iš verslo žemėlapio. Tačiau, viliamasi, kad po dvejų ar trejų metų   Lietuvos prekybos rinką papildys nauji prekių ženklai. Mat būtent ši rinka viena pirmųjų pajus krizės pabaigą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių