Smūgis piniginei: mokesčiai už žemę gali didėti

Nuo šių metų įsigaliojus naujam Žemės mokesčio įstatymui, daugiau nei dabar mokesčių teks mokėti ne tik apleistų sklypų savininkams. Vertinant žemę pagal naują metodiką, jos vertė pakyla kelis kartus, o didžiuosiuose miestuose – iki dešimties kartų. Dėl to turėtų kilti ir mokesčiai už žemę.

Nuo šių metų žemės mokestis skaičiuojamas atsižvelgiant į žemės rinkos vertę, o didžiausias tarifas nuo 1,5 proc. gali mažėti iki 0,01 procento. Tačiau jis gali kilti ir iki 4 procentų. Mokesčio tarifus nusistato pačios savivaldybės.

Pernai priimant įstatymą Seime tvirtinta, kad naujas mokestis padės kovoti su apleistų žemių savininkais.

Taip pat keičiama ir žemės vertinimo metodika.

„Svarbus ne tik tiesioginis žemės verčių vertinimo metodikos pakeitimas, dėl kurio ateityje gali būti pakartotinai diskutuojama, bet ir aiškiai deklaruotas Vyriausybės siekis skatinti gyvulininkystę“, – teigė žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna.

Trečiadienį Vyriausybė pritarė, kad vidutinė sklypo vertė būtų skaičiuojama pagal žemės verčių zonų žemėlapius. Vertinant žemę pagal naują vidutinę rinkos kainą, jos vertė pakyla kelis kartus. Tad dėl to teks ir mokesčių mokėti daugiau.

„Praktiškai visur žemės vertė didėjo. Mažiausiai augo – žemės paskirties žemės vertė, bet ir ji kilo 2–3 kartus. O miestuose, miestų centruose, geriausiose vietose žemės vertė išaugo ir iki 10 kartų. Savininkams reikėtų pažiūrėti, ar jo žemės sklypo kaina nėra pervertinta, ar ji jį tenkina, ar nėra apsirinkta, ar nėra vertė dirbtinai išdidinta, nes yra galimybė per keturis mėnesius tą vertinimą apskųsti“, – aiškino Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos valdybos narys Kęstutis Kristinaitis.

Kokios vertės jų žemė, savininkai gali sužinoti Registrų centre. Iki šiol kasmet žemės mokesčio surenkama per 60 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šaunu

Šaunu portretas
Kažkada buvo dvarininkai ir bežemiai,prie to dabar grįžtama.Kaip keista -viskas lygtai tobulėja,o vergovė grįžta.Jau nuo rugsėjo ponas K.Starkevičius pasirašė įsakymą,kuriuo žemė būk tai duoda kas mėn.pajamas,žemės našumą ,pradedant skaičiuoti nuo 32 balų kas 3-5 balai,o kad tos žemės našumas 18 ar 20balų,tai nesvarbu,sukyginta su 32 ir viskas.Tas pats bus ir su žemės mokesčiu,kam norės tam dės mažesnius mokesčius,o kas neįtiks-teks žemės atsisakyti,nes neturės iš ko juos susimokėti.Vis tik valdžiai geriau mokėti visokias išmokas,o ne skatinti dirbti žemę,geriau ją parduos užsieniečiams ir Lietuva bus ne lietuvių,o danų ar olandų,ar dar kitų

Kaunietis

Kaunietis portretas
Kasdiena viskas brangsta ir brangsta, sekantis drastiskas brangimas bus garantuotai nekilnojamo turto, tai tik laiko klausimas.

www

www portretas
nieksai ir vagys....
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių