5 dažniausi mitai apie botuliną: paneigti ar patvirtinti?

  • Teksto dydis:

Aplinkos poveikis, gyvenimo būdas ir bėgantys metai ne vienos dailiosios lyties atstovės veide palieka ryškius pėdsakus – raukšles. Jau nuo seniausių laikų moterys įvairiausiais būdais siekė sustabdyti laiką ir išsaugoti jaunystę, tam pasitelkdamos netikėčiausias priemones.

Šiuolaikinėje grožio ir estetikos industrijoje apstu priemonių ir procedūrų, atitolinančių senėjimą. Tikra revoliucija tapo Holivudo žvaigždžių išpopuliarintos botulino injekcijos, kurios šiandien tapo daugelio moterų kasdieninės grožio rutinos dalimi, tačiau net ir praėjus dešimtmečiui, apie šias injekcijas sklando ne vienas mitas. Gydytoja dermatologė Natalija Jasaitienė vardija populiariausius mitus ir pasakoja, kiek juose tiesos.

„Per daugiau nei dešimties metų gydymo praktiką, apie botuliną esu girdėjusi visko: kad jis sukelia aklumą, lygina ne tik raukšles, bet ir smegenis bei daug kitokių mitų, kurie neturi nieko bendro su realybe. Per 10 metų gydymas botulinu labai pasikeitė, anksčiau neturėjome daug informacijos, dozės buvo kur kas didesnės, tačiau šiandien galime labai tiksliai atlikti injekciją į reikiamą raumenį, kad būtų pasiektas maksimalus galimas efektas – reikiamas raumuo atsipalaiduotų, o raukšlė toje vietoje išsilygintų, jos gylis neprogresuotų“, – pasakoja N. Jasaitienė.

Mitas: botulinas yra nuodas

Gydytoja pasakoja, kad botulinas iš tiesų buvo kurtas kaip biologinis ginklas, tačiau šiandien grožio ir medicinos srityje naudojamas išgrynintas botulino toksinas. 1992 metais jis buvo užregistruotas kaip vaistas neurologinėms ligoms gydyti, taip pat naudojamas gydant padidėjusį prakaitavimą. Estetikoje botulinas pradėtas naudoti nuo 2002 metų. Pagrindinis botulino toksino tikslas – sukelti laikiną raumens paralyžių. „Visi dideliais kiekiais naudojami preparatai gali tapti nuodu organizmui, tačiau gydytojai dermatologai naudoja itin mažas ir saugias dozes“, – sako N. Jasaitienė.

Mitas: injekcijas gali suleisti bet kas

Netiesa. Botulino toksino injekcijas gali suleisti tik gydytojas, turintis atitinkamą kvalifikaciją. Tai labai svarbu, nes tik gydytojas tiksliai žino, į kurį raumenį suleisti injekciją. Koreguojant veido mimikos raukšles būna atvejų, kai pacientams užkrenta vokai ar nusvyra lūpų kampučiai, tai rodo, kad injekcija suleista neteisingai, nesiremiant specialia leidimo technika. Tad siekiant padailinti veidą ar stabdyti prakaitavimą, reikia kreiptis į kvalifikuotą specialistą.

Mitas: botulinas kaupiasi organizme

Gydytoja N. Jasaitienė tai neigia ir pataria laikytis gydytojų nurodymų, daryti rekomenduojamas pertraukas tarp injekcijų. Suleidus preparato, kraujyje pradeda gamintis antikūniai, kurie pamažu pašalina iš organizmo botuliną. Nedarant pertraukų, preparatas gali tapti neveiksmingu dėl padidėjusio antikūnių kiekio, tad paskubėjus – norimo efekto galima ir nepasiekti.

Mitas: veidas tampa lyg kaukė

„Prieš 10 metų, kai literatūros apie botuliną labai trūko ir gydytojai turėjo mažai praktikos, dozės buvo žymiai didesnės nei dabar, gal ir buvo pagrindo taip manyti, tačiau dabar botulinas leidžiamas tiksliai ten, kur reikia, remiantis specialia leidimo technika, kad būtų pasiektas reikiamas jo poveikis, todėl kiekvienam pacientui vaisto kiekis parenkamas individualiai“, – sako N. Jasaitienė.

Gydytoja pastebi, kad kiekvienam pacientui botulino toksino naudojimo indikacijos labai skiriasi. Pavyzdžiui, žmogus, kuris yra itin emocingas ir kuriam kalbant juda visi veido raumenys, botulino toksino injekcijos jaunesniame amžiuje bus kur kas efektyvesnės nei vėliau, kai raukšlės bus jau įsisenėjusios. Jaunas žmogus taip pat dar gali atprasti nuo tam tikrų raukšles sukeliančių mimikų.

Mitas: prie botulino priprantama

Netiesa. Saugus ir gydytojų rekomenduojamas botulino naudojimo dažnis yra ne dažniau nei 2–3 kartai per metus, poveikis trunka apie 4 mėnesius, tad pripratimo tikrai nesukelia. N. Jasaitienė atkreipia dėmesį, kad botulinas nėra vitaminas, tad nepaisant to, kad juo koreguojama veido mimika, oda reikia rūpintis ir po injekcijų, ją drėkinti bei tinkamai prižiūrėti.

Gydytoja dermatologė pasakoja, kad pacientai dažnai turi susidarę klaidingą įspūdį apie botuliną. Dažnas galvoja, kad nustojus naudoti šį preparatą, būklė pablogės ar atrofuosis raumenys, tačiau taip nėra. Net ir 10 metų naudojant botuliną, raumuo atrofuotis negali, tačiau galimas jo silpnumas. Specialistė sako, kad kiekvienas atvejis yra individualus, gydytojas konsultacijos metu rekomenduos geriausią gydymo sprendimą, tačiau ir patys žmonės prieš procedūrą turėtų pasidomėti prieinama informacija, kad gautų atsakymus į visus rūpimus klausimus.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne ačiū

ne ačiū portretas
Kauno klinikoje "Grožio chirurgija" dirbanti gydytoja Natalija Jasaitienė mano sūnui naikino raudoną taškeli ant nosies ir liko gyli duobutė, po to kreipėmės i kitus specialistus , bet nieko jau neįmanoma ištaisyti.Jos profesionalumu esu nusivylysi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių