Iš apelsinų ėmė siūti sukneles

  • Teksto dydis:

Sicilija garsėja apelsinais, tačiau nuėmus derlių ir išspaudus sultis, per metus susikaupia apie 700 tūkst. tonų atliekų.

Po mados studijų Milane grįžusi į gimtąją Siciliją Adriana Santanocito sugalvojo, kaip šią problemą išspręsti – italų mados namai Salvatore Ferragamo pirmieji pasaulyje pasiūlė rūbų kolekciją, pasiūtą iš citrusinių vaisių pagaminto audinio.

„Audinys apelsinais tikrai nekvepia, tačiau vis tiek visi nori jį pačiupinėti ir pauostyti“, – tikina audinį iš apelsinų žievelių pluošto sukūrusi A. Santanocito. Jauna italė audinį iš citrusinių vaisių sukūrė neatsitiktinai – Sicilija, kurioje ji užaugo, yra didžiausia apelsinų augintoja Italijoje. Baigusi mados studijas Milane, kupina ryžto panaudoti mados sostinėje įgytas žinias, A. Santanocino grįžo į gimtąją salą.

„Sicilijoje sulčių gamintojams didžiulį galvos skausmą kelia, kur panaudoti citrusinių vaisių žieveles. Man kilo mintis sujungti du tradicinius italų produktus: madą ir citrusinius vaisius. Aš įkūriau įmonę, kuri prisidėtų prie to, kad mados pramonė labiau tausotų aplinką“, – pasakoja moteris.

2014-ais metais ji su draugu įkūrė įmonę „Orange Fiber“ ir pradėjo eksperimentuoti, kaip iš apelsinų žievelių, likusių išspaudus sultis, pagaminti audinį. Sulčių gamintojai mielai prisidėjo prie šio projekto.

„Jie spaudžia sultis, bet lieka daug žievelių. Mes išradome ir užpatentavome būdą, kaip iš tų atliekų išgaut celiuliozę“, – tvirtina A. Santanocino ir pastebi, jog žmonės, išgirdę apie audinį iš apelsinų žievelių, tikisi, kad jis bus šiurkštus, bei iš tiesų jis – labai švelnus ir primena šilką.

Šį audinį jau pamėgo garsūs italų mados namai Salvatore Ferragamo. Praėjusį balandį jie pristatė specialią vien tik iš šio audinio sukurtą drabužių kolekciją.

O po kelių savaičių „Orange Fiber“  susilaukė ir tarptautinio dėmesio, kai Didžiojo septyneto viršūnių susitikimo metu Sicilijos Toarmino kurorte šis audinys buvo pristatytas pirmosioms ponioms Melaniai Trump ir Brigitte Macron.

Plačiau – LRT KULTŪROS laidoje „Euromaxx“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

patarimas

patarimas portretas
Is apelsinu sukneles,o is melionu galima pagamint vibratori pimpal*i,labai lengva : nupirkyt labai minksta,prinuokusi meliona,ispjaukyt skylute ir megaukytes,piskyt*s i sveikata kisdami pimp*la i ta skylute! Jausmas pasaka,kaip putyte!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių