Interneto hitas – ugnimi deganti ir tamsoje švytinti šukuosena

  • Teksto dydis:

Nors Kalėdos laikomos šeimos švente, nemažai jaunimo net ir šiuo laikotarpiu lankosi naktiniuose klubuose. Jie nori išsiskirti iš minios, todėl puošiasi ryškiais rūbais ir makiažu. Kas gali būti išskirtinesnio nei ugnimi šviečianti šukuosena? 

Būtent tokią visai neseniai sukūrė garsus žvaigždžių plaukų stilistas Gayus Tangas (Guy Tang).

G. Tangas garsėja savo kurtomis itin ryškiomis šukuosenomis. Bene dažniausiai matoma jo braižo dalis – neįtikėtinomis spalvomis pasižyminčios šukuosenos. G. Tango kanalas „Youtube“ turi beveik 1,5 milijono prenumeratorių, todėl kiekvienas naujas vaizdo įrašas yra peržiūrimas šimtus tūkstančių kartų. Visgi, vienas iš paskutiniųjų šio stilisto eksperimentų itin traukia dėmesį – „Feniksu“ praminta ultravioletinėje šviesoje švytinti šukuosena.

Dažuose, kurie buvo naudojami „Fenikso“ šukuosenai sukurti, yra florescencinių pigmentų, juose esantys cheminiai junginiai reaguoja į ultravioletinę spinduliuotę ir išskiria matomą šviesą.

Modeliui Angelicai Salek, kuriai buvo sukurta „Fenikso“ šukuosena, yra vos 14 metų. Tačiau galima įsivaizduoti, kad tamsoje švytintys plaukai greitai sudomintų naktinių klubų lankytojas. Neskelbiama, kiek laiko užtruko neoninėmis spalvomis nudažyti merginos plaukus, tačiau akivaizdu, kad darbo įdėta buvo nemažai. Iš pradžių natūralūs modelio plaukai buvo nubalinti, o vėliau dažomi įvairiaspalviais neoniniais plaukų dažais.

Rezultatas – liepsnojančios ugnies efektas. Šukuosena, be jokios abejonės, atrodo išskirtinai net dienos šviesoje, tačiau didžiausią įspūdį kelia būtent esant ultravioletiniam apšvietimui. Vaizdo įrašas greitai surinko daugiau nei milijoną peržiūrų, nors po to sekęs panašus spalvotas eksperimentas susilaukė dar daugiau populiarumo.

Bet kodėl klubuose dažnai naudojamas ultravioletinis apšvietimas ir kodėl jame šviečia kai kurie daiktai? UV spinduliai žmogaus akiai yra nematomi. Tačiau kai kuriuos paviršius jie priverčia išskirti matomą šviesą. Visgi ultravioletinėje šviesoje švyti fosforai – įvairūs cheminiai junginiai, kurie šviečia neišskirdami karščio. Dažniausiai ši šviesa matoma objektus apšviestus UVA spinduliais – šis fenomenas vadinamas fluorescencija.

UV spinduliai žmogaus akiai yra nematomi. Tačiau kai kuriuos paviršius jie priverčia išskirti matomą šviesą.

Šie cheminiai junginiai naudojami ir banknotams bei asmens dokumentams ženklinti, ir skalbimo priemonėse. Todėl balti marškinėliai klubuose (ir tiesioginėje Saulės šviesoje) atrodo akinamai balti. Kai kurių žmonių dantys ultravioletinėje šviesoje taip pat šviečia – tai priklauso nuo naudojamos dantų pastos, balinimo procedūrų ir net įgimtų savybių. Tamsoje šviečiantys drabužiai, piešiniai bei dantys ir yra priežastis, kodėl klubuose naudojamas ultravioletinis apšvietimas – taip paprasčiausiai kuriama kitokia, išskirtinė ir kiek siurrealistinė atmosfera.

Taigi, moksliniu požiūriu, dažuose, kurie buvo naudojami „Fenikso“ šukuosenai sukurti, yra florescencinių pigmentų, juose esantys cheminiai junginiai reaguoja į ultravioletinę spinduliuotę ir išskiria matomą šviesą. Ugnimi degantys plaukai atrodo išties įspūdingai, tačiau plaukų dažų gamintojo puslapyje teigiama, kad spalva išlieka tik dvidešimt plovimų. Kita vertus, bent jau šventėms ir keliems apsilankymams klubuose tokia šukuosena abejingų nepaliktų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių