- Nikoleta Kacaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Neseniai rašiau apie savo mitybos pokyčių startą, paremtą sveikos gyvensenos specialisto Šarūno Navickio sukurta "Kūno gerovės" programa, kurios pagrindas – dažnesni valgymai mažesnėmis porcijomis ir riebalų, o ne angliavandenių, vartojimas. Šį kartą papasakosiu apie pirmuosius įspūdžius bei pojūčius, kai pradėjau pagal "Kūno gerovės" programą keisti savo pačios mitybą.
Neliko "tuščių" kalorijų
Pirmosiomis dienomis, kai mano virtuvėje nebeliko vadinamųjų tuščių kalorijų – saldumynų, įvairių duonos gaminių ir greitai paruošiamų pusgaminių, atrodė, jog maistui gaminti bei pačiam valgymui skiriu itin daug laiko. Pavyzdžiui, anksčiau pusryčiams prie kavos tiesiog suvalgydavau sūrelį ar bananą, o štai dabar tenka virti kiaušinius ar košę, ką anksčiau praktikuodavau nebent savaitgaliais. Be to, kadangi tikrai nesu ryto žmogus, o proto aštrumas ir noras gyventi mane paprastai aplanko jau popiet, iš pradžių nebuvo lengva tokius sočius pusryčius ir suvalgyti.
Apskritai atrodė, kad valgau gerokai per daug. Būdavo sunku įveikti nurodytus pietus, sudarytus iš didelės lėkštės salotų, keptos vištienos ar žuvies bei virtų ryžių. Šia tema pasikonsultavau su programos kūrėju, kuris dar kartą priminė, jog programa vadinasi "Kūno gerovė", o ne "Kūno vergovė", todėl jeigu kažką darydama jaučiuosi blogai, versti savęs nereikėtų, dėl to pietų porciją šiek tiek sumažinau.
Dėl tos pačios priežasties dar šiek tiek pakoregavau man sudarytą programą – pavakarius sukeičiau vietomis su vakariene. Kadangi paprastai miegoti einu gerokai po vidurnakčio, vienuoliktą vakaro kur kas protingiau atrodė valgyti nedidelį užkandį iš baltymų, o ne mėsą bei daržoves.
Kavinėse – keblumai
Didžiausiu iššūkiu tapo valgymas ne namie. Gyvenu miesto centre, tad esu įpratusi su draugais susitikti ar tarp paskaitų pavalgyti vienoje iš daugelio čia esančių kavinių.
Tačiau ėmus ieškoti maisto, kuriame nebūtų nereikalingo cukraus, padažų su gausybe nežinia ką reiškiančių konservantų ar angliavandenių, teko išties pasukti galvą.
Kol kas tik vienoje kavinėje teko matyti prie kiekvieno patiekalo surašytus kalorijų, angliavandenių, riebalų ir baltymų kiekius. Daugybėje kitų viešojo maitinimo įstaigų net ir tokie patiekalai kaip daržovių sriuba gaminama su gerokai per daug bulvių ar makaronų, o salotos negailint užpilamos padažu.
Noriu pusryčių!
Po pirmųjų adaptacijos dienų, kai keletą kartų net ir pamiršau, kad jau laikas vienam iš penkių valgymų, apie tai, kad laikas užkąsti kas keletą valandų ėmė priminti jau pats organizmas.
Taip pat atsirado noras pusryčiauti, o ne tiesiog iš pareigos papildyti kūną energija. Be to, anksčiau vakare, maždaug 19–20 val., užplūsdavo nuovargis, kildavo noras valandėlę pagulėti priešais televizorių, bet pakeitus mitybą atsirado daugiau energijos net ir šiuo paros metu.
Apskritai, pagerėjo ir visa savijauta, nors pati visada maniau, kad valgau gana sveikai. Tačiau tai, kad per pirmąją savaitę nė karto neskaudėjo skrandžio, rytais tapo lengviau keltis iš lovos ir net iš kelių žmonių išgirdau komplimentų, kad atrodau pailsėjusi, įrodo, jog iki bendros kūno bei sielos gerovės dar yra kur tobulėti.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Tvarumo tendencija: vis daugiau drabužių keliauja iš rankų į rankas6
Besikeičiant sezonams, puolame atnaujinti savo drabužių spintą. Taip ir sukasi ratas: vienus išmetame, kitus įsigyjame, paskui vėl išmetame... Tiesa, ryškėja ir pozityvi tendencija – vis labiau populiarėja drabužiai, gyvenan...
-
Desertai sveikiau – ką rinktis saldžiam kąsneliui prie kavos?3
Ar galite įsivaizduoti darbo dieną be kavos pertraukėlės? Veikiausiai sunkiai, nes tai laikas, kai galima trumpam atsitraukti nuo darbų ir maloniai pabendrauti su draugais ar kolegomis prie gardžios, garuojančios kavos puodelio. O kokia gi kavos pertrau...
-
Pavasario mados tendencija: provokacija drąsai ir išskirtinumui4
Individualumas, metalo spindesys, permatomi audiniai ir masyvūs siluetai – madingiausi įvaizdžiai šį pavasarį ir vasarą provokuos drąsai, ryškumui ir autentikai. Kaip pasirinkti aksesuarus, kokios spalvos ir audiniai karaliaus &scaro...
-
Pavasario mada – atraskite tris moteriškos pavasario mados tendencijas gaiviam garderobui2
Ar norite atnaujinti savo drabužių, avalynės arba aksesuarų kolekciją ir tinkamai pasiruošti pavasario sezonui? Tada čia sužinosite visą svarbiausią informaciją apie mados tendencijas. ...
-
Mada – menas ar komercija?14
Keldama tokį klausimą rizikuoju užsitraukti ilgalaikę ir neblėstančią viso mados pasaulio atstovų rūstybę ir pasmerkti save būti amžiams išmestai iš jų tarpo – kur dar net nespėjau patekti. Tačiau esu drąsus žmogus, kurį m...
-
Aktyvusis stilius: derinti tai, kas atrodo nesuderinama8
Kedai prie klasikinio kostiumo? O gal aukštakulniai prie sportinių šortų? Dar neseniai toks derinys būtų vertęs kilstelėti antakius, tačiau šiandien, dinamiškam gyvenimo būdui trinant ribas, griežtą aprangos kodą keičia ...
-
Dizainerės I. Kazakevičienės papuošalai: dialogas su medžiaga6
Galerijoje „Balta“ atidaroma išskirtinių Ingos Kazakevičienės papuošalų paroda „Funkcija ir forma“. ...
-
„Birkenstock“ – mados ir patogumo dermė
Šylantys orai natūraliai diktuoja pokyčius garderobe. Vienas svarbiausių naujo sezono atributų – universali ir patogi avalynė. Turint omenyje tai, kad ateinantis metų laikas vis daugiau lepins šiluma, svarbu įvertinti, kokios avalyn...
-
Sulaukusi 102-ejų mirė mados ikona I. Apfel
Šimtametė mados ikona Iris Apfel (Airis Apfel), kurios vizitine kortele buvo tapę akiniai, mirė sulaukusi 102 metų, rašoma jos „Instagram“ paskyroje. ...
-
Dizainerė B. Klimbytė: mano pasaulyje ilgą laiką nebuvo žodžio „minimalizmas“3
Diplomuota kostiumų dizainerė Benita Klimbytė šiuos metus pradėjo malonių iššūkių pareikalavusiu kūrybiniu projektu. Vakarinių drabužių srityje save atradusi kūrėja puošė vieną „Eurovizijos“ nacionalinės ...