„Mados dėžutės“ šeimininkė stebina savo kūrinių originalumu

Mados dėžutė – tai pašėlusių idėjų ir emocijų svetainė internete. Šios virtualios krautuvėlės šeimininkė stebina savo kūrinių originalumu ne tik kaunietes.

Stebuklingi stalčiukai

Moderniame Eglės Bernatonytės ir jos vyro bute puikiai dera šiuolaikiniai ir senoviniai daiktai, iš kurių išsiskiria didokas sekreteras su daugybe stalčiukų. Kai užsukome su fotografu pas Eglę į svečius, keli stalčiukai buvo praviri – juose matėsi senų rankinių laikrodžių mechanizmai, siūlai, įvairių spalvų karoliukai, kitos smulkmenos, kurių gausoje ir paskirtyje gali susigaudyti tik pati jų šeimininkė – baigusi Dailės akademiją menininkė Eglė Bernatonytė.

"Šis sekreteras ir šalia stovinti senovinė "Singer" siuvimo mašina – tai mano dirbtuvėlė namuose. Labai džiaugiausi, kai įsigijome šį sekreterą. Jame telpa visa, ko reikia mano segėms, auskarams, rankogalių sąsagoms, vaikų žaislams, rankinėms sukurti, juos papuošti. Jei sulaukiu netikėtų svečių, gretai uždarau visus sekretero stalčiukus, užveriu viršutinį dangtį – ir dirbtuvėlės pėdsakai išnyksta. Tai labai patogu ir visada tvarkinga. Tačiau vis vien norėčiau turėti savo mažą parduotuvėlę su šia dirbtuvėle", – mostelėjo sekretero link Eglė.

O buvo taip

"Aš nuo vaikystės svajojau apie kūrybinį darbą. Tad, dar studijuodama Dailės akademijos Kauno tekstilės skyriuje, pradėjau dirbti viename vestuvinių suknelių salone, kur susidūriau su merginų ir moterų skonių, blizgučių, papuošalų įvairove. Po to padėdavau vienai dailininkei vakarais kurti jos sumanytus darbelius. Ir kartą nusprendžiau pabandyti pati pradėti kurti bei mėginti parduoti savo kūrinius. Šiai mano idėjai pritarė vyras – ir mes nuvažiavome realizuoti pirmo mano sumanymo pas mano tėvus, į kaimą", – prisiminė savarankiškos kūrybos pradžią Eglė.

Kaime jauna pora susirado tinkamo storio šaką, ją supjaustė įkypai, nutrynė švitriniu popieriumi ir, panaudojusi dekupažo techniką, suteikė toms elipsės formos medinėms tabletėms spalvingumo, įtaisė užsegimą – gatavas kūrinys buvo panašus į spalvotą originalų ženkliuką. Su šiais pirmaisiais savo gaminiais Eglė išvažiavo į Kaziuko mugę, kur viską pardavė, tuo labai nustebinusi savo tėvus. Paakinta sėkmės, Eglė sumanė kurti originalias seges. Tokias, kokių dar niekas nekūrė. "Sumaniau į segės centrą dėti seno rankinio laikrodžio mechanizmą, kurį apsiūdavau karoliukais. Senų laikrodžių man davė kaimynės, giminės, draugų tėvai. O iš kur karoliukai? Iš senų papuošalų, karolių. Panaudoju ir Swarovski dekoratyvinius elementus, apvalius ir šlifuotus karoliukus ir pan. Visa tai siuvu rankomis, nenaudoju jokių klijų", – tvirtino menininkė.

Meškutis – balerina

Eglė kuria seges ne tik merginoms, moterims, bet ir vaikams. Tokių segių centre dažniausiai puikuojasi minkšta, pačios Eglės siūta, meškiuko figūrėlė. Meškiukai kiekvienoje segėje skirtingi – vienas su motoroleriu, kitas – su didele varlyte po kaklu, trečias – su pačiūžomis, ketvirtas – su šaukštu ir t.t. Tas seges mamos sega į vaikų kepurytes, paltukus ir pan. Eglė kuria papuošalus ir patiems mažiausiems – krikštijamiems berniukams ir mergaitėms.

Kuria Eglė ir žaislus vaikams – dažniausiai tai minkšti meškučiai, kurie net ir suaugusiam žmogui gali praskaidrinti nuotaiką, priverčia nusišypsoti. Na, pavyzdžiui, ar nenusišypsotumėte išvydę meškutį su balerinos apranga ar su darbo kombinezonu, šilkine varlyte ir kepuryte? Vaikams šie žaislai labai patinka. "Mamos kartais paprašo perrengti meškutį kitu drabužėliu ar pritaikyti kitos spalvos kepurytę, kitokį aksesuarą – stengiuosi visus pageidavimus išpildyti. Todėl negaliu skųstis dėmesio stoka savo virtualioje parduotuvėje, tačiau vis vien važiuoju į muges, šventes, kur per tiesioginį kontaktą su pirkėjais pajunti jų skonį. Štai, pavyzdžiui, kaunietės, kurios renkasi mano iš geros kokybės gobeleno siūtas ir kryželiu siuvinėtas rankines, dairosi tamsesnių jų spalvų, o vilniečių požiūris į spalvas yra gerokai drąsesnis. Beje, populiariausias siuvinėtas ant rankinės personažas – meškutis. Tai unikalus gyvūnas – jį myli ir maži, ir dideli", – kalbėjo Eglė.

Kūrybos metas – naktis

Menininkė tikrai perpratusi šiuolaikinės moters reikalavimus – bet kuris daiktas (net ir papuošalas) turi būti ne tik gražus, originalus, bet ir funkcionalus. Tad dabar Eglė kuria seges, kurios, esant reikalui, gali tapti pakabukais. Beje, prie tokio karoliukų pakabuko su seno rankinio laikrodžio mechanizmo inkliuzu menininkė sukūrė ir to paties stiliaus auskarus. Visai neseniai pradėjo kurti ir minėto stiliaus originalias sąsagas vyriškų marškinių rankogaliams.

"Būsimo gaminio idėja gimsta dažniausiai vėlai vakare ar naktį, kai galiu netrukdoma kurti, dirbti. Tad keliuosi labai vėlai – esu tikra pelėda ir, beje, nemėgstanti dabintis. Tad nenešioju jokių papuošalų. Tik kuriu juos. Su didžiuliu noru, malonumu ir užsidegimu", – tvirtino pašnekovė. Greičiausiai būtent todėl jos nedideli, bet labai šilti kūriniai neužsiguli namuose – įpakuoti į dailias dėžutes ir perrišti nuotaikingu kaspinu keliauja į papuošalo ar žaislo originalumą ir funkcionalumą vertinančių kauniečių namus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mama

Mama portretas
Absurdas! ali express meškos... Kaip meniška... Visiškos kopijos...

alibaba

alibaba portretas
gal tik nederėtų iš aliexpess parsiųstų meškių apibūdinti kaip "minkšta, pačios Eglės siūta, meškiuko figūrėlė".

Lilija

Lilija portretas
Šios meistrės darbai dar niekada nenuvylė ir visada nudžiugina tuos kuriems jie dovanojami.Sekmės ir toliau džiuginkit būsimus sąvininkus:-)
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių