Mažylių plaukai: nuo priežiūros iki mados

Plaukai – žmogaus puošmena, todėl visi tėveliai nori, kad vaikučių plaukai būtų gražūs, stiprūs, vešlūs. "Didžiausia gražių ir sveikų plaukų paslaptis – tinkamos priemonės ir teisingi, dar vaikystėje suformuoti plaukų priežiūros įgūdžiai", – tikina vaikų kirpėjos Vaida Galinauskienė ir Erika Abromavičienė.

Prietarų įkaitai

Tikriausiai esate girdėję, kad iki metų vaikui nereikia kirpti plaukų, o kad jie būtų stiprūs, verta nuskusti plikai. Sutikite, šiais laikais tokie prietarai skamba keistai. Tai kada gi pirmą kartą kirpti plaukus? Nuo ko priklauso jų stiprumas ir vešlumas?

Pasak V.Galinauskienės, plaukų kokybę lemia genai – vaikas paveldi savo tėvų, senelių plaukų vešlumą, tvirtumą, struktūrą, spalvą. Laikui bėgant, visos šios savybės keičiasi: iš 3–4 metų vaiko plaukų jau galima nuspėti, kokie jie bus, tačiau galutinai jie susiformuoja tik vaikui sulaukus 10 metų ar net vėliau. Kažkokiu kitu būdu plaukų vešlumo ir jų stiprumo kardinaliai pakeisti nepavyks.

O skusti vaiko galvelės plikai išvis nereikėtų: plaukų svogūnėlių nepadaugės – kadangi plaukai ataugs vienu metu ir bus vienodo ilgio, tai tik vizualiai atrodys, kad jų daugiau, nei buvo. Beje, skusdami galite pažeisti ne tik galvos odą, bet ir pačius plaukų svogūnėlius.

"Kada kirpti plaukus – labai individualu: juk vieni mažyliai gimsta jau turėdami ilgus plaukučius, kiti – pliki. Svarbiausia, kad mažyliui plaukai netrukdytų: nelįstų į akis, nekutentų ausų. Priklausomai nuo to, kokio ilgio plaukai, kaip greitai jie auga, kirpti plaukus galima jau dviejų mėnesių kūdikiui. Vis dėlto, pirmą kartą savo atžalas pas kirpėją daugelis tėvelių atveda vienų metų – mažylį juk reikia papuošti jo pirmojo gimtadienio proga", – šypsosi V.Galinauskienė.

Pasak jos, kūdikių plaukučiai auga specifiškai – nuo kaklo į priekį, be sklastymo ar sūkuriukų. Dėl šios priežasties didesnį dėmesį reikia skirti krentantiems ant kaktos plaukams – patrumpinti, nukirpti kirpčiukus, mergaitėms galima susegti, įvairiai surišti.

Ekologiškos priemonės

"Plaukų vešlumui, stiprumui įtaką daro tinkamai parinktos plaukų priežiūros priemonės, – sako E.Abromavičienė ir pataria: – Rinkitės tik natūralią, ekologišką augalinės kilmės produkciją, skirtą mažiems vaikams: įsitikinkite, kad šampūnų, kondicionierių, tonikų sudėtyje nėra naftos produktų, parabenų, dažiklių. Natūralus plaukas – natūralios medžiagos, chemiškai paveikti plaukai – priemonės su chemiškai aktyviomis medžiagomis."

Kūdikių, mažamečių vaikų plaukai nėra linkę riebaluotis, todėl trinkti juos pakanka kartą per savaitę švariu vandeniu be muilo ar šampūno. Jei mažylis itin aktyvus, daug siaučia ar pradeda lankyti baseiną, reguliariai sportuoti, plaukus reikėtų trinkti šampūnu po kiekvieno užsiėmimo. Šampūną pirma reikia paskirstyti tarp delnų ir tik tada pradėti muiluoti galvą – didžiausią dėmesį skirti šaknims, o plaukams pakaks susidariusių putų.

"Šampūną geriausia pradėti naudoti nuo 3–4 metų, o kondicionierių tik tada, kai plaukai išsausėja, veliasi, sunku juos iššukuoti ar labai elektrinasi, pavyzdžiui, šaltuoju metų laiku – nuėmus kepurę neretai plaukai, ypač trumpi, stoja piestu", – sako kirpėja ir pastebi, kad tinkamai parinktas kondicionierius – puiki apsauga, kuri padės išsaugoti plaukų drėgmę, juos pamaitins.

Išplautus plaukus nusausinkite lengvai nuspaudžiant ar pamaigant rankšluosčiu – jokių drastiškų judesių! Džiovinkite tik natūraliai, o džiovintuvą naudokite tik tuomet, kai labai skubate ir kitos išeities nėra – karšta oro srovė, ypač nenaudojant jokių apsaugos priemonių, pažeidžia plauko struktūrą – ilgainiui plaukai praranda gyvybingumą, pradeda lūžinėti, skilinėti, šakotis. Įvairiomis plaukų formavimo priemonėmis – tiesintuvais, garbanotuvais taip pat piktnaudžiauti nedera: juos naudokite šukuosenai sukurti tik ypatingomis progomis.

Tinkamas šepetys

Plaukų kokybė ir sveikata priklauso nuo naudojamų šukų ar šepečio. Berniukams, kurių plaukai trumpi ir bandant juos iššukuoti ilgai vargti nereikia, visada geriau šukos, o ką rinktis mergaitėms, priklauso nuo plaukų – tiesūs jie ar garbanoti, ilgi ar trumpi, ploni, linkę veltis ar vešlūs, stori. Jei plaukai nėra labai trumpi, už šukas bet kuriuo atveju geriau šepetys: ploniems plaukams tiks šepetys su tankesniais šerelių kuokšteliais, linkusiems veltis ir greitai apsinešantiems dulkėmis – su retesniais, o garbanotiems ar tankiems reikia šepečio su pavieniais bukais spygliukais. Ilgus, susivėlusius mergaičių plaukus šukuokite pamažu, sruogą po sruogos nuo apačios link šaknų, jokiu būdu plaukų nepeškite, o prilaikykite juos prie galvelės. Šukavimą palengvins specialus tonikas.

"Plaukus būtina kruopščiai iššukuoti ryte ir ypač vakare braukiant šukomis ar šepečiu plaukų augimo kryptimi ir prieš ją, taip pat į kairę ir į dešinę. Plaukų šukavimas – savotiškas masažas, kuris suaktyvina kraujotaką, todėl plaukų svogūnėliai geriau aprūpinami maisto medžiagomis – plaukai auga stipresni, vešlesni, – tikina V.Galinauskienė. – Prieš miegą mergaitės turi išleisti visas šukuosenas, išsegti segtukus, ištraukti gumeles – naktį plaukai turi ilsėtis, todėl geriau juos palikti palaidus, o jei jie labai ilgi – supinkite laisvą kasą."

Kirpėja pastebi, kad plaukams kenkia ir prastos gumelės, segtukai, lankeliai: gumelės turi būti tik medvilninės ar spiralės formos silikoninės, segtukai su dantukais – tokie neslenka iš plaukų, o lankelius geriau pakeisti galvos juostomis – jos taip nespaudžia galvos.

"Mama turi išmokyti dukrą teisingai išimti iš plaukų visas šias priemones – jokiu būdu jų negalima jėga pešti, traukti su kuokštu plaukų: segtukus visada reikia atsegti arba praskėsti, o gumutę traukti lėtai, prilaikant virš jos esančius plaukus", – primena specialistė.

Įgūdžiai – nuo mažens

Prižiūrėti savo plaukus vaiką reikia pratinti jau nuo mažumės: duoti šukutes, šepetį, rodyti, kaip šukuotis, ir leisti jam tai daryti pačiam. Įkvėpkite savo pavyzdžiu: ūgtelėjusi mažylė visada akylai seka, ką ir kaip daro mama, o tėtis gali pamokyti sūnų. Būkite kantrūs, pasistenkite atsakyti į visus vaikų klausimus, visada paaiškinkite, kam skirta priemonė, kaip teisingai ja naudotis. Pradinukai jau turi mokėti patys pasirūpinti savo plaukais.

"Kirpti plaukus namuose – rizikingas sumanymas. Netyčia grybštelėsite žirklėmis, išsigąs skutimo mašinėlės garso – pakanka nedidelio mažmožio ir ši grožio procedūra vaikui bus baisi, kels tik nemalonias asociacijas, – tikina V.Galinauskienė. – Vaikų kirpėjos įgudusios, jos moka prisitaikyti."

Vizitas kirpykloje ilgai neužtruks, o vaikai ne tik gražiai elgsis, bet ir nebijos, jei tėvai atliks namų darbus: parodys plaukų kirpimo priemones, paaiškins, kam jos skirtos, papasakos apie kirpyklą, dar geriau – nuvesti mažylį ten, kad šis susipažintų su aplinka, kirpėjomis, pats pamatytų, kas čia vyksta, įsitikintų, kad visi klientai tokie pat nedideli vaikučiai kaip ir jis."

Pašnekovė įsitikinusi, kad vaiko plaukų kirpimas – bendras kirpėjos ir tėvų darbas. Jei tėvai atves vaiką ir sėdės nuošalyje, nepadės, kai vaikas verks, muistysis ar išdykaus, nieko gero nebus – procedūra gerokai užtruks, gražiai apkirpti nepavyks.

Tėvai iš anksto turėtų informuoti kirpėją apie vaiko charakterį, įpročius – tuomet ji žinos, kaip elgtis esant konkrečiai situacijai, parinks tinkamą laiką, pavyzdžiui, ryte vaikai būna ramesni. Neprošal atsinešti ir vaiko mylimą žaisliuką-draugą – procedūra jam nebus tokia baisi. Apkirptą mažylį privalu pagirti, kaip jis tvarkingai, gražiai atrodo – jam norėsis kirpykloje apsilankyti dar kartą.


Mados karuselėje

• Dominuojantis kirpimas – "bliūdelis". Jis taikomas tiek berniukams, tiek mergaitėms. "Bliūdelio" kirpimą galima derinti su įvairiais išskutinėjimais, tatuiruotėmis.

• Stiliaus akcentas – kirpčiai. Berniukams – griežti, mergaitėms – chaotiški ir žaismingi. Žaidimas prasideda pasirenkant kelis skirtingus plaukų ilgių kirpčių sluoksnius, o baigiamas paspalvinant plaukučius spalva. Tai galima padaryti naudojant specialius spalvotus lakus ar kreideles, kurių spalva nusiplauna jau po 3–4 plovimų, norintiesiems, kad spalva išsilaikytų ilgiau – iki 10–12 plovimų, rekomenduojamas saugus tonavimas.

• Mergaites kerpant priekyje plaukai paliekami akivaizdžiai ilgesni nei nugaroje. Surišus tokius plaukus į "arklio uodegą", visi plaukai bus vienodo ilgio. Aktualūs sušukavimai: palaidi ar palaidi įvairiais būdais susegti plaukai, "arklio uodega", kasos, įvairūs perpynimai, kuodeliai – antrame plane.

• Esant išskirtinei progai, ilgus mergaičių plaukus galima pasukti, subanguoti ar derinti skirtingas struktūras: tiesūs plaukai nuo šaknų, ties viduriu – subanguoti ir galai – vėl tiesūs.

• Savo pozicijų neaužleidžia moderni klasika – plaukai kerpami klasikiniu būdu, tačiau šukuojami nesuglotninant. Plaukai atrodo purūs, "mobilūs", peršukuojant juos į skirtingas puses sukuriami vis kiti įvaizdžiai.

• Esminis visų berniukiškų kirpimų bruožas – išnykstančios kontūro linijos ties smilkiniais bei kaklu, nesvarbu, kokio plaukų ilgio būtų kirpimas.


Klausiate – atsakome

– Ant kūdikių ir net 4–5 metų mažylių galvos yra išlikusi sukietėjusių pleiskanų luobelė. Kaip ją pašalinti?

– Procedūra mažyliui ne itin maloni, tačiau luobelė užkemša odos poras, ji nekvėpuoja, todėl sulėtėja plaukų augimas – luobelę būtina pašalinti. Šią vietą gerai sudrėkinkite specialiu toniku su eteriniais aliejais ir alijošiumi, palaikykite, kol gerai sumirks, o tada atsargiai iššukuokite smulkiomis šukomis. Jokiu būdu luobelės negramdykite – galite pažeisti galvos odą. Jei luobelė užima didelį plotą, nesistenkite pašalinti visos vienu metu – geriau palaipsniui per 2–3 kartus. Neišsigąskite, jei kartu su ja išslinks ir kelios plaukų sruogelės.

– Ką daryti, kad plaukai nesielektrintų?

– Dažniausia elektrinasi ploni, sausi plaukai, kurie itin jautrūs oro kaitai. Statinį krūvį pašalins įvairios antistatinės priemonės, tam tikslui gaminami net specialūs šepečiai. Padės ir kasdienė plaukų priežiūros priemonė – kondicionierius. Kūdikio plaukelius galite patepti lengvos konsistencijos vaikišku kremu ar tiesiog perbraukti sudrėkinta vandeniu ranka.

– Kas turi įtakos plaukų kokybei ir sveikatai?

– Genų nepakeisite, tačiau plaukų būklę galite pagerinti naudodami tinkamas priemones ir plaukų priežiūros įrankius, reguliariai pakirpdami plaukų galiukus, neabejotinai labai svarbi visavertė mityba, reguliarus vandens vartojimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių