Pavasariniai mados vėjai atpučia jausmingą romantiką

Artėjančias šiltas dienas moterys jaučia kiekviena savo kūno ląstele: iš kur tas noras aktyviau sportuoti, pakeisti plaukų spalvą, įsigyti ryškiaspalvę rankinę, būtinai dar vieną palaidinę ir naują suknelę? Pavasario–vasaros sezono mados tendencijas pristatanti dizainerė Indrė Koženiauskienė primena: svarbiausia nepasiklysti mados labirintuose ir išsaugoti individualumą.

Nepasiklysti įvairovėje

Artėjantis pavasario–vasaros sezonas ragina į spintą įsileisti žydrą – išblukusių džinsų spalvą, atrasti sodrios žalumos ramybę ir stabilumą, pakelti nuotaiką dėvint oranžinės spalvos drabužius, o elegantišką įvaizdį kurti pasinaudojant karališko atspalvio raudona koralų spalva.

Ant podiumo – skirtingų siluetų ir modelių paradas: laisvo kirpimo ir siauros, kelius dengiančios kelnės, stilingos dviratininkų trumpikės derinamos su griežto, dalykinio stiliaus arba jaunatvišku džinsiniu švarkeliu, laisvos suknelės-marškiniai, platūs lengvo audinio sijonai, derinami su trumpais trikotažo marškinėliais ir pilvą apnuoginančiomis palaidinukėmis… Rafinuotas minimalizmas ir šifono klostėse paskendusi romantika, didelės apimties rankovės, matchy-matchy principas – kai drabužis ir rankinė ar kitas aksesuaras yra to paties audinio, vienodai raštuoti, daugiasluoksniškumas – galva sukasi nuo mados tendencijų įvairovės.

"Taip yra todėl, kad kiekvienas produktyviai kuriantis tiek užsienio, tiek Lietuvos dizaineris turi savitą mados viziją ir išskiria jo kūryboje dominuojančias tendencijas, stiliaus kryptis, – paaiškina dizainerė I.Koženiauskienė. – Šiandien būti madingam – tai mokėti kūrybiškai žvelgti į spalvingą mados pasaulį ir atsirinkti tai, kas labiausiai tinka ir patinka. Svarbu įvertinti savo figūrą, veido spalvą, gyvenimo būdą, darbo specifiką, užimamas pareigas. Todėl aktualiausia sezono mados tendencija – puoselėti individualų stilių."

Atspindėk charakterį

Sėkmingai besidarbuojanti dizainerė I.Koženiauskienė ištikima savo kūrybos braižui, todėl formuodama pavasario–vasaros sezono kolekciją išskiria savas mados tendencijas. Pavasariui ji siūlo elegantiškus pilkų atspalvių drabužius ir primena, kad ypač aktuali – pelenų rožinė spalva. Ryškesnių atspalvių mėgėjoms dizainerė pataria rinktis žalią alyvuogių, šokolado ar švarią rožinę spalvas. Tiesa, pastaroji tinka ne visoms moterims: ją reikia rinktis atsargiai, ieškoti derančio atspalvio. Be konkurencijos vasaros lyderė – balta spalva.

Indrė Koženiauskienė/L. Kondratės nuotr.

"Moterims siūlau pažaisti ir pažiūrėti, kas išeis: jei įsivaizduojate save kaip saulę, apsirenkite geltonai, jei jaučiatės esanti mėlyno kraujo atstovė – mėlynos spalvos drabužiais, džiaugsmingos natūros moterys lai pasipuošia palaidine ar suknele su kokiu nors optimistiniu užrašu. Mano pavardė Koženiauskienė, todėl savęs neįsivaizduoju be švarko, – šypsosi dizainerė ir tikina, kad tarp asmenybės ir aprangos visada turi būti aiškus ryšys. – Drabužis turi atspindėti žmogaus charakterį. Taip vilkėdamos ne tik gražiai atrodysite, bet ir gerai jausitės, pasitikėsite savimi."

Tegyvuoja nėriniai!

Šį sezoną langeliai, dryžiai, žirneliai užleidžia vietą augalų motyvams – gėlių, lapų, žolės, šakų raštams, stilingai atrodys drugeliais marginti, pievą ar gamtovaizdį vaizduojantys audiniai. Dizainerė pastebi, kad tarpusavyje geriausia derinti vienspalvius drabužius – nemaišyti vienspalvio su margintu. "Tokie deriniai retai kada atrodo gražiai: vietoje harmoningo įvaizdžio gaunamas chaosas", – įspėja mados žinovė.

Pavasario ir vasaros klimatas Lietuvoje skiriasi, todėl kiek vėsesniais pavasario mėnesiais tiks plonos vilnelės ir mišraus jos pluošto audiniai, jaukus trikotažas, o štai vasarą garderobe turėtų atsirasti vietos lengvo šilko, šifono audiniams, išraiškingiems nėriniams. I.Koženiauskienė tvirtina, kad trapus jų ažūras dera bet kokio amžiaus ir figūros moteriai – tereikia nesibodėti ieškoti konkrečiai jai derančio sprendimo. Vienoms tai gal bus suknelė, palaidinė ir net kelnės, kitos nėrinio detalę it inkliuzą gali įsiūti į palaidinę, papuošti sijono ar rankovių apačią ar pasiūti visas rankoves. Dar vienas dėmesio vertas pasiūlymas – drabužių apdaila nėrinių aplikacijomis ir ne mažiau dekoratyviomis ažūro juostelėmis.

Pasak dizainerės, tokiuose drabužiuose labai svarbus saikas ir subtilumas. Nereikia afišuoti nuogo kūno – atrodysite vulgariai: po nėrinių suknele stilingai atrodys derančio atspalvio palaidinukė su plonomis petnešėlėmis ir tokios pačios spalvos šortukai.

"Minkštas, kūną gaivinantis ir teikiantis komforto jausmą linas man asocijuojasi su atostogomis. Tai nerūpestingo laisvalaikio, patogių ir praktiškų drabužių audinys", – primena dar vieną nepakeičiamą audinį dizainerė.

Moteriškumo simbolis

Maloni saulės šiluma, gaivus vėjelis, lengva, pakili nuotaika – šiltuoju metų sezonu verta mėgautis laisve. Pasak I.Koženiauskienės, vis dar stilingai atrodys tiesaus kirpimo suknelės ar suknelės-marškinių ir siaurų kelnių duetas. Kad proporcijos nesudarkytų harmoningo įvaizdžio, marškinių ilgis turėtų būti apie sprindį aukščiau kelių.

Laisvo, tiesaus silueto suknelės – tik trumpos: pagal kojų formos ypatumus jų ilgis gali būti iki kelių ir aukščiau. Sijonų modeliuose dominuoja A formos siluetas.

"Atviri pečiai taip pat vis dar madingi, tačiau sezono akcentas – rankovės. Pūstos, rauktos, tulpės ar varpelio formos, originalaus kirpimo – joms šią vasarą skiriamas ypatingas dėmesys", – sako pašnekovė.

Suknelė – moteriškumo simbolis, kuris visapusiškai atsiskleidžia vasarą. Pasak dizainerės, kiekvienos moters spintoje turėtų kaboti bent penkios šiltajam metų sezonui skirtos suknelės, idealu, jei jos bus skirtingų siluetų, modelių, spalvų.

Priklausomai nuo modelio, galima rinktis skirtingus audinius, geriau natūralius – šiltuoju sezonu jie garantuos komforto jausmą: tiks mišrus lino, viskozės pluoštas, medvilnė, nėriniai, šilkas, šifonas. Pastarieji audiniai labiausiai atitinka vasaros meto nuotaiką – vilnijančiose daugiasluoksnio audinio klostėse kiekviena moteris jaučiasi ypač žavinga ir graži.

"Neapkraukite savo įvaizdžio detalių gausa: kuo paprasčiau – tuo gražiau", – toks šios dizainerės palinkėjimas skaitytojoms ir jos esminis kūrybos principas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

va

va portretas
Čia daug nihilistų ir jokios romantikos, jokios žaismės :) Tokius labai sunku įkvėpti pavasariniam polėkiui. Gulkitės į grabą - ten ramu ir saugu. Pavargę, nusivylę, paniurę. Fūūūū

retorinis klausimukas

retorinis klausimukas portretas
cia del to ale grazuoliuko taip pasistengta

Ritute

Ritute portretas
O kas tau liepė tas pėdkelnes nešiot? Juk niekas nedraudžia vaikščiot kaip Končitai
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių