VDA profesorės: netrukus ryte drabužius susikursime, o vakare ištirpinsime vandenyje

  • Teksto dydis:

Mados temos – tarsi neišsenkantis šaltinis: šiandien madinga, rytoj – ne, o po dešimt metų – vėl viskas iš naujo.

Tačiau iš tiesų madoje bręsta didieji pokyčiai ir tendencijų tyrėjai bei mokslininkai sako, kad po penkiolikos metų drabužį dėvėsime tik vieną kartą: rytą susikursime, išsispausdinsime, o vakare – ištirpinsime. Ir nors kol kas tai atrodo lyg futuristinio romano scenos, Dailės akademijos profesorės Jolanta Vazalinskienė ir Eglė Ganda Bogdanienė nusiteikusios rimtai.

„Mada iš esmės keičiasi kardinaliai, ji tampa visiškai nauja – netrukus rūbų nebesiūsime, neskirstysime pagal dydžius, rūbus keisime tada, kada norime. Siūlės bus suvirinamos, karščiu suklijuojamos, vandeniu sulipinamos. Nuo karščio, vandens keisis struktūra, faktūra, piešinys, modelis. Panešioję rūbą mes galėsime jį perdaryti į aksesuarą, perdaryti jį kitam žmogui. Ir, kas yra labai ekologiška, galėsime jį išmesti į vandenį ir jis ištirps“, – pasakoja J. Vazalinskienė.

Abi profesorės meniškai svarsto net ir apie kitų kartų sveikatinimo idėją. Pasak jų, ateities papuošalai ir drabužiai galės pasižymėti net terapinėmis savybėmis.

„Sveikatinantys pluoštai – pvz., gintaro pluoštas, kurį mes naudojome kurdamos savo naująją kolekciją, yra pasaulinė inovacija. Jis pasižymės tokiomis savybėmis kaip ir gintariniai karoliai, kuriuos moterys ilgus metus nešiojo norėdamos kažkiek palengvinti savo negalavimus.

Kitas pluoštas – pieno pluoštas. Šį pluoštą dabar naudoja pramonėje, ypač – naujagimių drabužiams, apatiniam trikotažui. Jis pasižymi odos maitinimo savybėmis. Žmogui, nešiojančiam tokio pluošto drabužį, kremų, tikėtina, nereikės“, – prognozuoja E. Bogdanienė.

Plačiau – vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
O jei dieną lietus?

Tas pats ir

Tas pats ir portretas
Su gintaro pluostu - tai poligintarorugsties pluostas

Ne

Ne portretas
Ne pieno pluostas, o polipienorugsties pluostas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių