Lietuvoje pradedamas 23 mln. litų vertės sveikatinimo projektas

Lietuvoje pradedamas įgyvendinti 23,4 mln. litų sveikatinimo projektas, kuriuo siekiama ne gydyti, o padėti žmonėms nesusirgti. Iš Europos regioninio paramos fondo šiam projektui skirta 9,6 mln. litų.

Ekspertine veikla užsiimančios Tarptautinės skubiosios medicinos agentūros direktorius Nedas Jašinskas sakė, kad projekto tikslas – rasti priemonių ir produktų, padedančių žmonėms išvengti ligų ir susirgimų. Pasak jo, dažnai žmogus yra sveikas, tačiau tyrimai parodo, kad ateityje jo sveikata gali suprastėti.

„Tokiu atveju gydytojai negali duoti konkrečių patarimų, kaip išvengti ligos, nes kiekvienas atvejis būna unikalus, todėl mūsų tikslas yra rasti būdus ar preparatus, kurie padėtų išvengti susirgimų vietoj to, kad lauktume, kol žmogus susirgs, ir tada gydytume“, – sakė N.Jašinskas.

Anot jo, tyrimai padėtų išvengti ligų aktyviai sportuojantiems, taip pat nutukusiems, bet dėl to kol kas neturintiems sveikatos problemų, žmonėms.

Kaune numatoma įkurti mokslinių tyrimų laboratoriją, kurioje bus tiriamas įvairių produktų poveikis žmogaus organizmui. Laboratorija turėtų pradėti veikti maždaug po metų.

„Pavyzdžiui, yra kažkoks gydomasis purvas. Tačiau nėra įrodymų, kad jis organizmui darytų kokią nors įtaką, o laboratorijoje bus galima išsiaiškinti, kaip tas purvas paveikia sveikatą ir ar apskritai padeda“, - aiškino N.Jašinskas. Pasak TSMA direktoriaus, laboratorija bus laisvos prieigos, todėl kiekviena bendrovė galės ištirti, kokią įtaką organizmui daro jos produkcija.

„Jeigu mūsų mokslininkai įrodys, kad jūsų produktas veikia, tai jūs įgausite konkurencinį pranašumą rinkoje“, – teigė N.Jašinskas.

Jis tikino, kad tokių laboratorijų yra labai mažai: „Tokio lygio laboratorijų net ir Europoje yra tik keletas“.

Lėšos projektui iš europinio fondo skirtos pagal priemonę „Inoklaster LT+“, pranešė Lietuvos verslo paramos agentūra.

Didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje – planuojama įrengti penkis atrankos centrus, kuriuose bus atliekami tyrimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Birute

Birute portretas
Nu cia tai pinigu plovykla..nieko nepridursi,nera zodziu

laikas

laikas portretas
truputi su pavadinimu suklido zurnaliste - reikejo - "Lietuvoje pradedamas 23 mln. litų vertės isvogimo projektas":))))

piotr

piotr portretas
medecina zido kormushka nuo Taribu
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių