Atvelykį kviečia sutikti gamtos festivalyje „Vidur girių 2019“

  • Teksto dydis:

Paskutinį balandžio savaitgalį Dzūkijos nacionaliniame parke vyks jau tradicija tapęs festivalis „Vidur girių“. Jis pakvies lankytojus į bundančios gamtos koncertą, kuriame susilies laužo spragsėjimas, vietinių dzūkų istorijos ir pagrindinių festivalio žvaigždžių – gervių – rytinis koncertas.

„Šiemet festivalio tema – tyli gamtos muzika, tad kviesime lankytojus tylomis tyrinėti gamtą, joje įsilieti, klausytis tylos, ramiai diskutuoti. Ramybė ir tyla – tie dalykai, kurių taip trūksta šiandieniniame skubančiame gyvenime ir kuriuos gali suteikti Dzūkijos nacionalinis parkas,“ – apie renginį pasakoja jo koordinatorė, Baltijos aplinkos forumo komunikacijos specialistė Rita Grinienė.

Šių metų festivalis prasidės jau traukinyje. Maršrutu Vilnius-Marcinkonys 10.20 val. vyksiančiame traukinyje apie gamtos paslaptis pasakos žymiausias Lietuvos gamtos fotografas ir rašytojas Marius Čepulis. Marcinkonyse festivalio dalyviai pasiners į pavasario magiją dalyvaudami įvairiose patirtyse gamtoje (vienu metu vyks net keletas veiklų) bei skanaudami dzūkiškų gėrybių – grikinės babkos, pyragaičių ir kitų gardėsių. Populiariausi objektai – Čepkelių raistas bei Meškos šikna taip pat nebus užmiršti. Šiemet pirmą kartą rengiamos diskusijos aktualiomis gamtosauginėmis temomis – miškų kirtimai ir klimato kaita. Dviračių mėgėjai leisis į žygį po Dainavos girias.

Mažieji renginio dalyviai taip pat ras, ką veikti, – rengiamos karūnų ir inkilų gamybos dirbtuvės, vyks įvairūs paukščių pažinimo žaidimai, naudojant natūralias medžiagas bus kuriamas festivalio paveikslas.

„Kaip ir kasmet, kviesime lankytojus atvykti anksčiau ir neskubėti išvažiuoti, pasilikti nakvynei paraistėje. Didesnės tylos ir ramybės trokštantys renginio dalyviai šiemet turės galimybę gauti „Tylos bilietą“ ir nakvoti atokiau esančiose vietovėse mažose grupelėse. Tokią galimybę turės pirmieji 20 užsiregistravusių festivalio dalyvių. Tuo tarpu kitus lankytojus pakviesime įsikurti bendroje stovyklavietėje prie Kastinio ežero ar rinktis kaimo turizmo sodybas. Bendroje stovyklavietėse nakvojančių lauks speciali vakaro programa – dzūkiškos istorijos prie laužo ir naktinių drugelių pažinimo dirbtuvės. Festivalio erdvėje nebus vienkartinių indų, todėl visi renginio dalyviai raginami atsivežti savus. Pamiršusiems bus galimybė išsinuomoti arba nusipirkti daugkartinių indų“, – sako organizatorė.

Festivalio pagrindinė programa prasideda balandžio 27 d. 13 val. prie Dzūkijos nacionalinio parko lankytojų centro Marcinkonyse (Miškininkų g. 61, Marcinkonių k., Varėnos r.). Negalinčių į festivalį vykti traukiniu renginio organizatoriai ragina rinktis kitą gamtai draugišką transportą – autobusą ar dviratį – arba kooperuotis tarpusavyje ir vykti automobiliais pilnu ekipažu.

Pagrindinė renginio programa nemokama. Visgi, organizatorių siekis – ilgainiui festivalį rengti be paramos iš išorės ir jį plėsti, todėl festivalio lankytojai raginami įsigyti saugomų teritorijų lankytojo bilietą ir taip prisidėti prie būsimų festivalių.

Būtina dalyvių registracija, o naujienas galite sekti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių