Banginių medžiotojų pergalė: Atlanto banginių draustinio nebus

  • Teksto dydis:

Tarptautinės banginių medžioklės priežiūros organizacijos susitikimo dalyviai antradienį atmetė naują Pietų pusrutulio šalių bandymą įkurti Atlanto vandenyne draustinį šiems jūrų žinduoliams išsaugoti.

Kad pasiūlymas, kuriam nepritarė banginius medžiojančios valstybės Japonija, Norvegija ir Islandija, būtų priimtas, už jį turėjo balsuoti 75 proc. Tarptautinės banginių medžioklės komisijos (IWC) susitikimo Portorožo mieste Slovėnijoje dalyvių. Tačiau šį planą palaikė tik 38 delegatai iš 64.

„Pasiūlymas atmetamas“, – suskaičiavęs balsus paskelbė IWC sekretoriato atstovas Simonas Brockingtonas (Saimonas Brokingtonas).

Šį 15 metų senumo pasiūlymą pateikė Argentina, Brazilija, Gabonas, Pietų Afrikos Respublika ir Urugvajus – valstybės, organizuojančios banginių stebėjimo išvykas.

Buvo siūloma įsteigti 20 mln. kv. km ploto draustinį banginiams.

Daugelio rūšių banginiai 20-ajame amžiuje dėl medžioklės kone išnyko. Jie yra medžiojami dėl mėsos ir riebalų.

Pasiūlymas, kuris pirmą kartą buvo iškeltas 2001 metais, per ankstesnius IWC susitikimus taip pat būdavo atmetamas.

Pasiūlymo šalininkai sako, kad maždaug 71 proc. iš maždaug 3 mln. visame pasaulyje nuo 1900 iki 1999 metų sumedžiotų banginių buvo sumedžioti Pietų pusrutulio vandenyse.

Labiausiai buvo taikomasi į finvalus, kašalotus, mėlynuosius banginius, kupročius, seivalus ir mažuosius ruožuočius, ir daug populiacijų dar neatsigavo, nors galioja 30 metų banginių medžioklės moratoriumas, kurio išimtys taikomos tik tradicinėms bendruomenėms.

Pagal Komisijai pateiktą pasiūlymą banginių draustiniu būtų skatinama „bioįvairovė, apsauga ir neletalinis banginių išteklių naudojimas Pietų Atlante“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

žmogus

žmogus portretas
pats didžiausias parazitas,sunaikines viską kas gyva pradės naikinti savo gentainius.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių