Bulgarai gelbėja apledėjusius gandrus

  • Teksto dydis:

Ką darytumėte, jeigu sniego užklotame lauke rastumėte dešimtis apledėjusių gandrų?  Bulgarai tokius paukščius nešėsi namo.

Šiaurės rytinėje šalies dalyje šią savaitę užėjusi netikėta šalčio banga įkalino šimtus migruojančių paukščių, padengdama jų sparnus ledu ir prikaustydama juos prie žemės.

„Užvakar prie mūsų gyvenvietės kelio radau penkis sušalusius gandrus, – trečiadienį pasakojo  53 metų Safetas Halilas, gyvenantis Zaricoje, netoli Dulovo miesto. – Parsinešiau namo, užkūriau krosnį, kad jie sušiltų, ir lesinau žuvimi“.

Šis kelių priežiūros tarnybos darbininkas pirmadienį sulaukė didelio palaikymo socialiniuose tinkluose, ir jo pavyzdžiu pasekė daugybė kitų vietos gyventojų. Jų namuose, tvartuose, garažuose prieglobstį rado daugiau nei 40 paukščių.

Pasak ekspertų, dėl apledėjusių sparnų paukščiai naktį praleido ant žemės, nes negalėjo pakilti ant medžių.

„Pirmą kartą Bulgarijoje matome tiek daug į nelaimę patekusių gandrų“, – trečiadienį sakė laukinių gyvūnų reabilitacijos centro „Žalieji Balkanai“ atstovė Hristina Klisurova.

Ji kreipėsi į gyventojus per televiziją, prašydama „neimti bet kurio gandro“, o tik „tuos, kuriems reikia pagalbos, kurie yra sužeisti arba kurių sparnai apledėję“. Suteikus pagalbą paukščiams juos reikia kuo greičiau paleisti į laisvę, ragino H. Klisurova.

Kadangi žemiau nulio nukritusi oro temperatūra, stiprus vėjas ir pūgos prognozuojami iki šios savaitės pabaigos, Safetas ketino paukščius palaikyti dar kelias dienas.

„Šiandien trys laipsniai žemiau nulio, oras darosi tik blogesnis, – sakė vyras.

Pasak jo, paukščiai atsigavo ir laikosi gerai.

„Man jau kartą ar du žnybtelėjo snapu“, – šypsojosi jis.

Bulgarijoje 2016 metais buvo suskaičiuota beveik 6 tūkst. tuščių gandralizdžių. Tai yra maždaug 1 tūkstančiu daugiau nei per praėjusį skaičiavimą, kuris buvo atliekamas prieš 10 metų.

Kaimyninėje Rumunijoje šią savaitę mirtinai sušalo daugiau nei 200 mažųjų paukščių, daugiausia – strazdų giesmininkų, pranešė Ovidiu Bufnila iš Rumunijos ornitologų draugijos naujienų agentūrai AFP.

Ji paragino nebandyti gaudyti gandrų, nes tai paukščius išgąsdintų ir jie prarastų daug energijos. Žmogaus pagalbos reikia tik tiems, kurie patys artinasi prie žmogaus, sakė specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
Žmogaus pagalbos reikia tik tiems, kurie patys artinasi prie žmogaus, sakė specialistė...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių