Edinburgo zoologijos sodo panda pagaliau turės jauniklį

  • Teksto dydis:

Škotijos zoologijos sode gyvenanti didžioji panda po ilgų mėnesių vilčių ir laukimo, atrodo, pagaliau turės jauniklį.

Edinburgo zoologijos sodas antradienį pranešė, kad, remiantis paskutiniais tyrimais, jo augintinė Tian Tian (Saldutė), kuriai balandį buvo atliktas dirbtinis apvaisinimas, pastojo ir šio mėnesio pabaigoje gali atsivesti mažylį.

Specialistai kasdien atidžiai stebi hormonų ir baltymų lygį pandos šlapime, tačiau zoologijos sodo vadovai nenori džiaugtis, kol mažylio dar nėra.

„Tai labai naujas ir sudėtingas mokslas, ir mes dar turime šiek tiek palaukti, nes vis dar išlieka mažylio vėlyvos netekties galimybė, kaip įvyko pernai“, – sakė Škotijos karališkosios zoologų draugijos atstovas Iainas Valentine'as (Ajanas Valentainas).

Praėjusiais metais Tian Tian taip pat buvo sėkmingai atliktas dirbtinis apvaisinimas, tačiau vėlyvoje nėštumo stadijoje ji vaisiaus neteko. Nepaisant zoologijos sodo darbuotojų pastangų, anksčiau patelė nenorėjo natūraliai poruotis su jai skirtu patinu Jang Guangu.

Didžiosios pandos sunkiai dauginasi, o jų nėštumus sunku stebėti dėl kartais pasitaikančių „pseudonėštumų“ – iš jų elgesio ir hormoninių pakitimų negalima tvirtai nustatyti, ar gyvūnas iš ties laukiasi.

Šių žinduolių vaisius pradeda vystytis tik paskutinėmis nėštumo savaitėmis.

Edinburgo zoologijos sode dešimtmečiai Tian Tian ir Jang Guangas gyvena nuo 2011 metų, kai atvyko iš Kinijos. Tai vienintelės pandos Didžiojoje Britanijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių