Europoje – paukščių gripo, mėlynojo liežuvio, afrikinio kiaulių maro ligų protrūkiai

  • Teksto dydis:

Europos Komisijos Pranešimų apie gyvūnų ligas sistema išplatinta informacija apie naujus gyvūnų užkrečiamųjų ligų protrūkius ūkinių gyvūnų laikymo vietose Italijoje, Prancūzijoje ir Lenkijoje.

Italijos kompetentinga institucija informavo, kad šalies  Mantova  regione nustatytas didelio patogeniškumo H5N8 paukščių gripo viruso protrūkis mėsinių kalakutų ūkyje. Jame buvo laikoma 7 680 kalakutų.  Visi ūkyje laikyti paukščiai turės būti nugaišinti ir utilizuoti. Tai jau 29 protrūkis Italijoje šiais metais, ankstesni protrūkiai registruoti Venecijos, Parmos, Treviso, Mantova, Veronos ir Pavios regionuose. Dėl ligos protrūkių Italijoje iš viso jau teko sunaikinti per 1 milijoną 125 tūkstančius paukščių.

Apie mėlynojo liežuvio ligos protrūkį pranešimas gautas iš Prancūzijos kompetentingos institucijos. Liga nustatyta Pietų Korsikos ūkyje, kur laikomi 149 galvijai. Šiais metais Prancūzijoje patvirtinti 747 šios ligos atvejai, vien per pirmąją rugpjūčio dekadą užregistruota 19 naujų atvejų. Prancūzijos kompetentingų institucijų pateiktais duomenimis, dėl ligos nukentėjusiuose ūkiuose iš viso teko sunaikinti 107 780 galvijų, 4 502 avis, 64 ožkas.

Pastaraisiais metais mėlynojo liežuvio ligos protrūkiai buvo užregistruoti Ispanijoje, Slovakijoje, Serbijoje, Portugalijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Kipre, Kroatijoje.

Mėlynojo liežuvio ligos gyvuliai vieni kitiems neperduoda, ją platina kraujasiurbiai mašalai. Serganti banda būna neproduktyvi, gali gaišti apie 70 proc. ir daugiau gyvulių. Šaliai, kurioje patvirtinta šios ligos židinių, gali būti taikomi apribojimai išvežti gyvulius į trečiąsias šalis.

Lenkijoje, kaip ir kitose regiono šalyse, didžiausių problemų kelia afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkiai. Naujausias AKM židinys kaimyninėje šalyje nustatytas praėjusią savaitę Palenkės Bialos apskrityje. Smulkiame ūkyje buvo laikomos 28 kiaulės. Tai jau 52 AKM židinys, šiais metais užregistruotas kiaulininkystės ūkiuose Lenkijoje. Dėl AKM čia teko sunaikinti daugiau kaip 4 200 kiaulių. Šernų populiacijoje užregistruotos 274 AKM užkrėstos vietos, kuriose 347 šernams patvirtintas AKM.

AKM siaučia taip pat Latvijoje ir Estijoje. Latvijoje šiais metais yra užregistruoti 4 AKM protrūkiai kiaulių laikymo vietose: Rygos, Preilos ir Daugpilio regionuose, kuriuose iš viso sunaikinta 20 840 kiaulių. Laukinėje šernų populiacijoje  užregistruoto 557 AKM vietos, kuriose liga patvirtinta 880 šernams.

Estijoje šiais metais užregistruoti du AKM protrūkiai kiaulių laikymo vietose: Pernu ir Saremo regionuose, kuriuose iš viso sunaikinta 6 652 kiaulių. Laukinėje šernų populiacijoje  užregistruotos 455 AKM užkrėstos vietos, kuriose nustatyti 645 AKM užsikrėtę šernai.

Lietuvoje šiais metais užregistruoti du AKM protrūkiai komerciniuose ūkiuose ir 17 - smulkiuose kiaulių laikymo vietose. Iš viso, likviduojant ligos židinius sunaikintos 24 566 kiaulės. Laukinėje faunoje  AKM patvirtintas 476 vietose, 859 šernams



NAUJAUSI KOMENTARAI

xx

xx portretas
Ponai ko cia stebites. Europa ir visas vakaru pasaulis Rusijos ekonomika zlugdo Ekonominemis sankcijomis. O kuo gali atsakyti Rusija?Rusija gali atsakyti : savo klastinga veikla :pauksciu gripas,melynojo liezuvio, afrikinio kiauliu maro ligu protrukiais. Kare kaip ir meileje taisykliu neras. Kas kuo gali tas tuo musa. Saugumas turetu geriau dirbti ,verslininkai geriau saugoti savo versla. ! ! !

Vargšai kriuksiai

Vargšai kriuksiai portretas
negana kad juos suėdame, bet dar ir pagyventi neduoda

HILAS

HILAS portretas
padekokime AFRIKIECIAMS,AZIJIECIAMS KURIE UZVEZE SIAS LIGAS, NES ANKCIAU EUROPA BUVO SVARI ,NETUREJO TOKIU LIGU TIK SKELBDAVO,KAD AZIJOJE AR AFRIKOJE PLINYTA TOS LIGOS. PADEKOKIME VALDZIAI KAD MAISO PASAULI
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių