Grybautoją nustebino raukšlius kopūstgalvis

Rudeninių gėrybių mėgėją nustebino miške rastas į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas retas grybas. Tačiau grybautojas nusijuokė: valgomą ir įdomaus skonio grybą prieš jį miške buvęs grybautojas nupjovė, bet neštis į namus nedrįso.

Šalia Gargždų esantys miškai nuo šiol gali būti taip pat įtraukti į Raudonosios knygos žemėlapius kaip teritorijos, kuriose auga reti ir saugotini grybai.

Čia aptiktas keistos išvaizdos grybas – raukšlius kopūstgalvis (Sparassis crispa).

Miške radęs dviejų vyriškų plaštakų dydžio grybą, gyventojas pirmiausia jį apžiūrėjo, nes nuostabą kėlė tai, kad grybas buvo ant kelmo. Tik apvertęs grybą, žmogus suprato, kad čia jį paliko kitas grybautojas, nupjovęs grybą, bet taip ir palikęs jį miške.

Raukšlius panašus į žiedinio kopūsto galvą. Jis sudarytas iš daugybės netaisyklingai suaugusių raukšlėtų ir garbanotų, balsvos, gelsvos ar rusvos spalvos skiautelių.

Šis retas grybas auga ant pušies šaknų, netoli kamieno, ant išvartų, būna – ir ant išvirtusios eglės kamieno. Užauga iki 3–5 kg svorio.

Šis grybas nėra dažnas. Mūsų kraštuose jis aptinkamas, tačiau pranešimų apie tokius rastus grybus pasitaiko ne kiekvienais metais.

Klaipėdos rajone yra žinomos net kelios augavietės, šių grybų grybautojai yra radę ir Šilutės miškuose.

Rinkti šių grybų negalima, jis įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą. Tačiau prieš keletą metų dienraščio skaitytoja pasakojo ragavusi šio grybo.

"Grybas yra didelis, supjausčiusi gabalėliais, išviriau. Po to ruošiau kelis patiekalus, kepiau omletą su grybais bei ruošiau troškinį. Grybas labai gardus, švelnaus skonio", – anuomet gyrėsi nusižengėlė grybautoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laima

Laima portretas
Daugiau kaip prieš 10 metų tėvai rado prie ąžuolo labai didelį tada Alytaus raj.skelbdavo didžiausio grybo konkursą ir žinoma laimėjo. Valgėme troškintą tikrai lb.skanus aišku niekas nežinojo ,kad nykstantis

Jurguė

Jurguė portretas
Tokį grybą radau grybaudama Papečių miške prie Lazdijų. Šiek tiek primema briedžiuką, tik žymiai didesnis. Nufotografavau, nes nebuvau mačiusi.

Lina

Lina portretas
Kasmet randu Šiaulių rajone, šalia Raudėnų , Žagariškės miške bet tik vienoje auginvietėje.Milžiniškas užauga, keliu kilogramų
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių