Ir šiemet teks gelbėti pilkųjų ruonių jauniklius

  • Teksto dydis:

Gamtininkai neabejoja, kad ir šiemet, jau po kelių mėnesių, kaip ir kasmet tokiu laiku, mūsiškiame Baltijos pajūryje bus randama nusilpusių pilkųjų ruonių jauniklių. Jiems gelbėti skiriama lėšų iš Aplinkos ministerijos administruojamos Aplinkos apsaugos rėmimo programos (AARP).

Lietuvoje pilkasis ruonis (ilgasnukis) yra saugoma rūšis, ji įtraukta į Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą. Pajūryje rastus nusilpusius jauniklius priglaudžia Lietuvos jūrų muziejus – juos gydo, maitina, kol priauga reikiamą svorį, ir paleidžia atgal į jūrą. Tai užtrunka apie pusmetį – nuo kovo iki rugsėjo. Lėšų ruonių jaunikliams laikyti, gydyti, maitinti iš AARP skiriama nuo 2011 metų. Pavyzdžiui, 2015-aisiais buvo skirta 7 tūkst. eurų, laikotarpiui nuo praėjusių metų balandžio iki š. m. rugsėjo – 14 tūkst. eurų.

Lietuvoje, kaip sakė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Laura Janulaitienė, pilkieji ruoniai nesiveisia, nes nėra tam tinkamų vietų. Jie Baltijos jūroje migruoja ieškodami maisto. Mūsų šalyje pernai nuo kranto buvo pastebėta 18 ruonių, rastos 9 jauniklių gaišenos. Dažniausiai žuvusius ruonius povandeninės srovės atplukdo iš kaimyninių šalių – Estijos, Suomijos ir kt. Žūties priežastį sunku nustatyti, nes kūnai būna stipriai apirę. Manoma, kad ruoniai žūsta įsipainioję į tinklus, dėl ligų ir pan.

2016 metais Baltijos jūroje gyveno apie 36 tūkst. pilkųjų ruonių. Suomijoje, Estijoje ir Švedijoje jų gausa reguliuojama medžiojant, bet griežtai nustatytu laiku, pagal nustatytas kvotas ir tik su leidimais. Nors populiacijos gausa ir reguliuojama, tačiau pagal ES Buveinių direktyvą privalu steigti saugomas jūrines teritorijas su tinkamomis sąlygomis ruoniams veistis. Suomijoje ir Estijoje šiai rūšiai saugoti yra įsteigta po 7 saugomas teritorijas. Lenkijoje ir Latvijoje pilkasis ruonis nebesaugomas, skelbia Aplinkos ministerija.

Už ruonių daromą žalą žvejams, kurie žvejoja Baltijos jūroje ar priekrantėje, mokama kompensacija iš Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondo (75 proc.) ir valstybės biudžeto (25 proc.). Norintieji ją gauti privalo žvejybos žurnale registruoti duomenis apie pastebėtus ruonius ir jų padarytą žalą.

Baltijoje gyvenantys ruoniai jauniklius veda nuo sausio mėnesio, todėl vasario pabaigoje mūsų pajūryje gali atsirasti paliktų ruoniukų. Apie juos reikėtų pranešti Lietuvos jūrų muziejui tel. 8464 90740 arba bendruoju pagalbos telefonu 112.


Šiame straipsnyje: pilkieji ruoniairuoniaiGyvūnai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kelintos

Kelintos portretas
vasaros ta foto ?

Viktorija

Viktorija portretas
Tai jai Svedai sokines nuo uolos mums irgi reikia? Zuvies ziuriu kaskam truksta, nepavalge!

DAROME KVAILYSTĘ

DAROME KVAILYSTĘ  portretas
Ševedai tai juos šaudo be jokio pasigailėjimo , ners jie labai kenkia žvejams , suėda žuvis ir sugadina tinklus , o mes mat protingesni ir juos gelbėjame . Jų tiek priviso , kad persikėlė į kitą Baltijos krantą , Čia bus , kaip su tais kormoranais .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių