Kaip atsikratyti žmones puolančių blusų?

  • Teksto dydis:

Klaidinga manyti, kad šunininės ar katininės blusos kanda tik gyvūnams, mat nuo jų nukentėti gali ir žmonės. Taip sako kenkėjų kontrolės ekspertas Liutauras Grigaliūnas ir paaiškina, kaip atsikratyti šių kraujasiurbių.

LRT RADIJO klausytojas susidūrė su problema, kuri, vyro įsitikinimu, kamuoja ne jį vieną. „Gyvenu kaime ir mane užpuolė blusos. Nors šneka, kad šunų ir kačių blusos žmonių nepuola, iš tikrųjų jos puola kaip velniai. Naudoju ir tuos prieinamus insekticidus, niekas nepadeda, ir taip – ne su manimi vienu, visas kaimas apėjęs tomis blusomis“, – skundžiasi klausytojas.

Bendrovės „Dezinfa“ kenkėju kontrolės ekspertas L. Grigaliūnas sako, kad pirmiausiai kyla klausimas: ar tai – sena kaimo troba ar naujesnės statybos pastatas. Specialistas tikina, kad kažkas blusas užnešė – dažniausiai į namus kenkėjai patenka šunų, kačių ar stambesnių graužikų pagalba.

„Nešiotojai savo aplinkoje paleidžia blusas, per laiką jų aplinkoje pasidaro žymiai daugiau negu nešiotojų kailyje. Žmogus teisingai pastebėjo, kad katinės ar šuninės blusos puola ir žmones, jos nesirenka“, – kalba ekspertas.

Jo teigimu, katininė blusa šiuo metu yra labiausiai Lietuvoje paplitusi blusų rūšis. „Visų pirma, jei yra nešiotojų, juos reikėtų veterinariškai išgydyti, naudoti tam tikrus veterinarinius tepalus, lašiukus ar dar kažką, žmogus turėtų užsiimti tais augintiniais, kurie yra potencialūs blusų nešiotojai“, – pastebi pašnekovas.

Pasak L. Grigaliūno, jei blusų aplinkoje nemažai, jų patalpose būna daugiau nei tik tos, kurios šoka ant žmogaus ir, palindusios po rūbais, kanda.

„Yra ir kiaušinėlių, kurie padedami dažniausiai į grindų plyšiukus, tokių kaimo troboje manau, kad yra daug. Yra ir daug kitų vietų, kur blusos deda kiaušinėlius, kur gyvena vadinamosios lervutės, kurios nekanda žmogaus, bet maitinasi visokiomis atliekomis. Po kurio laiko iš lervutės išsivysto suaugusi blusa. Taip visa populiacija sukasi ir tų blusų nemažėja“, – paaiškina vyras.

Specialistas spėja, kad didžiausia LRT RADIJO klausytojo problema slypi grindyse, tad jas siūlo plauti muilinu vandeniu, siurbti. Jei yra kilimų ar kitų audinių, dengiančių grindis, juos reikia gerai išsiurbti arba išmesti pasenusius.

„Jei namuose yra blusų židinys, paprastose parduotuvėse prieinami insekticidai nepadės. Atlikus higieninį tvarkymąsi pačiam, reikėt išsikviesti specialistą, kuris chemiškai apdorotų tas patalpas nuo blusų“, – pataria L. Grigaliūnas.

Be to, pašnekovas pastebi, kad jei augintinis laisvai gali išeiti į lauką ir kontaktuoti su kitais gyvūnais, taip užsikrečia ir atsineša blusų, tad reiktų apriboti jo lankymąsi lauke ar ieškoti priemonių, kurios apsaugotų augintinį nuo blusų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rūta

Rūta portretas
Yra vaistai ir gyvūnelis nesikankina ir žmogaus nekandzioja

Anonimas

Anonimas portretas
Yra bepročių ponių, kurios miega su šunimis lovoje

Kerstingasis

Kerstingasis portretas
Kanda tau - kask atgal.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių