Kaip elgtis, kai šuo – nedraugiškas?

  • Teksto dydis:

Dažnai girdimas šunų šeimininkų užtikrinimas, kad jų augintinis tikrai nekanda, deja, ne visada atitinka realybę. Šunys, vedžiojami be pavadėlio ar antsnukio, viešose erdvėse gali sužeisti žmones, ypač vaikus.

Šeimininkų atsakomybė

Šunų akademijos „WonderDog“ įkūrėjos ir dresuotojos Grėtės Krutovienės teigimu, dažniausiai skaudžias nelaimes lemia keturkojų šeimininkų neatsakingas elgesys, pavyzdžiui, šuns vedžiojimas be pavadėlio ar antsnukio.

„Viešose vietose šunį visuomet reikėtų vedžioti su pavadėliu, o jei jis agresyvus, tai ir su antsnukiu. Net jei šuo yra draugiškas, nereikėtų jam leisti bėgti prie kitų žmonių ar šunų, nes gali nutikti įvairių nemalonių situacijų. Niekada negali žinoti – gal kitas žmogus bijo šunų, gal jo vedžiojamas augintinis yra baikštus ar atvirkščiai – agresyvus ir gali sužeisti pribėgusį šunį“, – kalba G. Krutovienė.

Skaityti kūno kalbą

Specialistė įspėja, kad numatyti, ar šuo elgsis agresyviai, tikrai nėra lengva – reikia labai gerai gebėti skaityti šuns kūno kalbą, be to, kai kurie ženklai gali būti dviprasmiški. Pavyzdžiui, įprasta galvoti, kad uodegą vizginantis šuo yra nusiteikęs draugiškai, bet jei tuo pat metu šuns kūnas yra įsitempęs, tai jau gali rodyti, kad iš tiesų šuo nėra draugiškai nusiteikęs.

Pasak dresuotojos, būtent šuns kūno įtampa dažniausiai ir gali įspėti apie nedraugišką nusiteikimą – nesvarbu, ar jis įsitempęs dėl to, kad yra agresyvus, ar dėl to, kad bijo – tokio gyvūno reikėtų vengti, nes kartais šunys kanda ir iš baimės, tiesiog norėdami apsiginti.

Net jei šuo yra draugiškas, nereikėtų jam leisti bėgti prie kitų žmonių ar šunų, nes gali nutikti įvairių nemalonių situacijų.

Šuns baimę gali išduoti ir kiti ženklai – išsigandęs gyvūnas dažnai susiriečia, žemai nuleidžia uodegą, pradeda laižytis ar sukinėti galvą. O agresyviai nusiteikęs šuo kaip tik elgsis priešingai – krūtinė bus atstatyta į priekį, uodega ir galva pakelta aukštai, žvilgsnis koncentruotas.

Kaip elgtis, jei puola?

„Pastebėjus įsitempusį, galimai agresyvų gyvūną, reikėtų elgtis ramiai – lėtai kvėpuoti, nedaryti staigių judesių, vengti akių kontakto, netgi bandyti švelniai nusisukti nuo tokio šuns, kad jis pamatytų, kad nenorite konflikto ir jokios grėsmės jam nekeliate“, – pataria dresuotoja.

Jei, nepaisant ramaus elgesio, šuo vis tiek puola, reikėtų ne bėgti, o bandyti prisidengti kūną šalia esančiais daiktais – pavyzdžiui, striuke ar kuprine „blokuoti“ šunį.

„Panašiai reikėtų elgtis ir nedraugiškam šuniui puolant jūsų augintinį – užstoti jį savo kūnu, nes dažniausiai agresyvus šuo puola būtent kitą gyvūną, o ne jo šeimininką. Blogiausia tokiu atveju savo augintinį už pavadėlio kelti aukštyn – lieka rizika sužeisti savo šuns trachėją. Taip pat nerekomenduojama bandyti atitraukti šunų vieną nuo kito arba bandyti atplėšti savo augintinį – tai gali sukelti sunkius sužalojimus, galimos plėštinės žaizdos“, – patarimais dalijasi G. Krutovienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senoliai sakydavo

Senoliai sakydavo portretas
Pasiutusį šunį - nušauna!

na

na portretas
Ta beprotiška beprotiška meilė šunims.Lietuva virto šunynu.

Reikia

Reikia portretas
pamyzti suniui ant snukio.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių