Kam pavojingos beglobės katės?

Jungtinėse Amerikos Valstijose atliktas tyrimas parodė, kad katės yra pražudžiusios milijardus paukščių. Tiesa, jos yra pavojingos ir kitiems smulkiems gyvūnams, bet tai – iš esmės žmonių sukelta problema, teigia gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

„Neseniai klausiausi laidos, kurioje buvo aptarinėjama beglobių kačių ir kitų gyvūnų mieste problema. Pastebėjau, kad pas mus zylučių ar žvirblių jau retai kada pamatysi, lieka tik varnos, kurios moka apsiginti, todėl puikiai veisiasi. Kiek žinau, katė yra plėšriausias gyvūnas mūsų aplinkoje. Ji plėšia ir žudo net ir tada, kai visai nenori ėsti. Kokius dar gyvūnus naikina beglobės katės ir kaip spręsti jų problemą?“ – tokio kauniečio Vlado klausimo sulaukė S. Paltanavičius.

Gamtininko teigimu, pačios katės nėra kaltos dėl savo plėšrumo, tai – jomis nesirūpinančių žmonių sukelta problema. „Katė savo prigimtimi yra naminis gyvūnas ir turėtų gyventi namuose. To, kad jų galima matyti visuose laukuose, soduose, nelaikyčiau jokiu pasiekimu.

Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo suskaičiuota, kad katės yra pražudžiusios ne milijonus, o milijardus paukščių. Kaltos ne jos pačios (prigimtis joms liepia medžioti), o žmonės, kurie nesugeba susitvarkyti su savo augintiniais, leidžia jiems daryti, ką nori. Todėl tai yra mūsų visų reikalai“, – kalba gamtininkas.

Anot jo, jei pastebėtas beglobis gyvūnas, jis turėtų būti sugautas, perduotas globėjams. Iš jų tikriausiai kažkas jį pasiims ir laikys namuose bei neleis naikinti paukščių.

„Tiesa, katės naikina ne tik paukščius – jei sode ar kieme gyvena katė, greičiausiai aplink nepamatysime voveraičių, prie kaimo sodybos – kiškių ir kitų smulkių gyvūnų“, – teigia S. Paltanavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Babule

Babule portretas
Kazkodel mano katinas visada kai papjauna pele tai man atnesa ir padeda prie lauko duru. Nei karto neatnese nei zvirblio nei kitokio paukscio, tikriausiai susidorojo man nepaliko.

nesamones

nesamones portretas
geriau parasykit, kad kaciu deka nematysim peliu ir ziurkiu...tos arciau zemes...

nu tikrai

nu tikrai portretas
gamtininkas nusipaistė seniau ir kačių daugiau buvo ir žvirblių gal visai kita problema užterštumas kvėpuot bjauriu oru
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių