Kenijoje rasta didžiulio iškastinio „liūto“ liekanų

  • Teksto dydis:

Kanados savanose prieš daugiau kaip 20 mln. metų gyveno į liūtą panašių milžinų grobuonių, turėjusių didžiules iltis, ketvirtadienį pranešė tyrėjai.

Manoma, kad šie gyvūnai buvo vieni didžiausių kada nors gyvenusių mėsėdžių žinduolių.

Grupė mokslininkų kasinėdami rado naujos rūšies, pavadintos Simbakubwa kutokaafrika (suahelių kalba – "didysis Afrikos liūtas"), individo apatinį žandikaulį, dantų ir kitų kaulų.

Tyrėjai apskaičiavo, kad šis žvėris turėjo sverti apie 1,5 tonos, tad jis būtų pajėgus medžioti savo laikų į dramblius panašius gyvūnus.

"Sprendžiant iš jo didžiulių dantų, Simbakubwa buvo specializuotas hipermėsėdis, reikšmingai stambesnis už šiuolaikinius liūtus ir, ko gera, didesnis už baltąjį lokį", – sakė Matthew Borthsas (Metjus Bortsas) iš Šiaurės Karolinoje įsikūrusio Duke'o (Djuko) universiteto, vadovavusio šiems tyrimams kartu su Ohajo universitetu.

Menininko sukurta galima gyvūno išvaizdos rekonstrukcija vaizduoja į katę panašų didžiulį žvėrį dryžuotu kailiu ir didžiulėmis iltimis.

Tyrėjų grupė, paskelbusi savo rezultatus leidinyje "Journal of Vertebrate Paleontology", nurodė, kad Simbakubwa maždaug prieš 23 mln. metų gyveno dabartinės Kenijos teritorijoje. Šis laikotarpis buvo labai svarbus plėšriųjų žinduolių evoliucijai.

Pasak mokslininkų, naujasis atradimas gali atskleisti, kaip itin stambūs grobuoniai ir jų grobis evoliucionavo milijonus metų paleogeno periodo pabaigoje. Per šią epochą žinduoliai, kurių dauguma anksčiau buvo panašūs į smulkius graužikus, reikšmingai sustambėjo ir išsivystė daugybė jų rūšių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių