Klaipėdietį išgąsdino milžiniški šliužai

Klaipėdietį nustebino sutikti neįprastos išvaizdos, apie 15 cm dydžio šliužai. Veikiausiai tai ūkininkų siaubu laikomas ispaninis smalžys (lot. Arion lusitanicus). Su jais kasmet tenka kovoti sodininkams.

Klaipėdiečio Andriaus Tauralaukio mikrorajone užfiksuotas šliužas atrodo išties šiurpiai. Tai didžiausia bekriauklė sraigė Lietuvoje.

Anot vyro, parko takeliu šliaužė dešimtys tokių pilkos spalvos juodais dryžiais gyvių.

"Vakare vaikštinėjome su drauge dviračių ir pėsčiųjų taku ties Klaipėdos universiteto Botanikos sodu. Radinys labai nustebino. Buvo šiltas vakaras, šiek tiek jautėsi drėgmė. Paėjus gilyn, arčiau Danės upės, tokiais šliužais buvo nusėtas visas kelias", – aiškino pašnekovas.

Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis teigė, kad šių gyvūnų rūšių esti labai daug, todėl sunku tiksliai pasakyti, kokią būtent aptiko klaipėdiečiai. Vyras spėjo, kad veikiausiai tai invazinis ispaninis smalžys.

Esą jų padaugėja po lietaus ir esant drėgnam orui. Kai sausa, šliužai tūno drėgnesnėse, tamsesnėse vietose. Jų stichija – komposto krūva.

"Šliužai išlenda, kai yra šilta ir drėgna. Esant sausam orui jų neturėtų būti, nebent naktį susidarius lengvam rūkui. Nėra ko stebėtis, nes ten, kur daug maisto, daug ir valgytojų. Egzistuoja begalės jų rūšių, kai kurios – hibridinės, tad nėra paprasta atpažinti", – tikino E.Paplauskis.

Invazinės šliužų rūšys ne tik kelia nemalonių emocijų, bet ir pridaro žalos – esant gausiam šių kenkėjų būriui, jie niokoja derlių. Dažniausiai jie įsikuria soduose, parkuose, žmonių sodybose ir stipriai apgraužia augalus, nuėda daržovių lapus ir net uogas. Toje vietoje esant natūralioms rūšims, jas išstumia, tačiau šie gyviai nėra plėšrūs.

Vis dėlto, jeigu žmonės nesiima priemonių, rudens derlius gali būti daug skurdesnis, tad daržininkai deda visas pastangas, kad šių gyvių neliktų.

Taip pat gyventojus neretai išgąsdina gigantiški juodos spalvos šliužai, kurių tikslūs pavadinimai – luzitaninis arionas bei juodasis šliužas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kestas

kestas portretas
Mes visą pavasarį, vasarą ryte ir vakare rinkome šliužus į stiklainius su druska (ištirpsta jie druskoje) užsukdavome dangteliu. Apmažėjo ženkliai. Jei visi rinktų ir naikintų - apmažėtų.

Vikai

Vikai portretas
Leonas.Aciu uz patarima butinai pasinaudosiu nors ir gana barbariskas budas.

Vika

Vika portretas
Leonui. Musu sode buvo pries pora metu sliuzu vajus,viska nugrauzdavo. Priemones jiems naikinti paprastos. Atvaziavus i soda penktadienio vakara,imdavome isgesni pagaliuka-lazdele,gale ikaldavome vini,kad smailas galas islystu ir tuo vinimi pasmeigdavome sliuza ir i kibiriuka (pvz. nuo majonezu,dideliems galima didesni). Esu per viena diena ju surinkusi 256 vnt. Rinkdavau ryte-diena-vakare. Ant surinktu is karto uzpildavau druskos ir tiu tiu - issileisdavo kaip saltiena ant saules. Tada ta "kisieliu" ispildavom i iskasta duobele. Taip rinkdavome-naikindavom penktadieni-sestadieni-sekmadieni. Sumazejo zymiai,praktiskai neliko. Aisku,kai palyja ar iskrenta dregme,ju atsiranda,bet mes ir toliau perbegam soda,jei randam - "uzsudom". Jokiu problemu!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių