Kodėl naudingiau auginti dekoratyvines obelis

Kuo brangesnė dekoratyvinė obelis, tuo greičiau galima jos netekti, LRT RADIJUI sako sodininkas, „Brolių Vrublevskių medelyno“ įkūrėjas ir savininkas Romas Vrublevskis. Šie dekoratyviniai medžiai, anot jo, gali pasižymėti net trijų spalvų žiedais, o obuoliai turi daugiau vitamino C nei įprasti.

– Ar žmonės, atėję į medelyną, patys teiraujasi dekoratyvinių obelų, ar reikia jas parodyti?

– Žmonės žino, kas tai yra, o perka akimis. Ypač tai pastebėjome pavasarį, kai tos obelaitės žydi ar tik pradeda žydėti. Labai daug reikšmės turi ekspozicija – kaip žmonės mato medelį, kaip jis atrodys po kelių ar keliolikos metų. Dekoratyvines obelis perka kaip dovaną krikštynoms, jubiliejams ir pan.

– Sakote, kad perka remdamiesi grožiu. Ar vėliau nebūna pretenzijų, kad nesulaukta obuolių?

– Obuoliukų vis tiek būna. Dažniausiai manęs prašo pačios gražiausios obelaitės, niekas nenori prastesnių ar pigesnių. Iš karto turi būti geras vaizdas – medelis lygiu kamienu, gražus vainikas, kad nereikėtų to laukti penkerius metus... Tokios yra žemaūgės obelaitės, aukštaūgės žydi vėliau. Medelis turi būti vazone, tuomet nekils klausimas, ar jis prigis, ar neprigis.

– Tokių obelų veislių gali būti 800. Kiek jų galima rasti pas jus?

– Tikrai neturime tokios didelės kolekcijos, bet yra ką pasiūlyti. Pavyzdžiui, Salaspilio botanikos sode yra 28 veislės, o tai tikrai daug. Kai ten buvau ir paklausiau, kuri yra gražiausia, man pasakė, kad tai – Rojaus obelis, žydinti tamsiai raudonais žiedais. Jos lapai rausvi, jų apačia tamsesnė. Tad yra gražus kontrastas tarp žiedų ir lapų.

Dar viena rūšis – „Royalty“. Šios obels žiedai tamsiai raudoni, tokie jie visą vasarą. Bet žiedai nėra raudoni, tad nėra ir kontrasto, reikia prieiti ir į žiedus pasižiūrėti iš arčiau. Labai įdomi krūminė (saržento) obelis „Tina“, kilusi iš šiaurės Kinijos ir žydinti baltais žiedais. Ji žydi dviem savaitėmis vėliau, kai visos kitos obelys jau baigia žydėjimą. Ši obelis skleidžia raudonus pumpurus, o paskui atrodo kaip baltas debesis, net šakų nesimato. Kadangi ji skiepyta prie žemės, iš pradžių būna žema, paskui siekia 1,5 m.

– Yra ir obelų, užaugančių iki 10 m.

– 10 m – tai maždaug trijų ar keturių aukštų namas. Labai mažai kas turi tokius didelius sklypus. Paklausiausia obelis yra „Royal Beauty“ – svyruoklinės formos, aukštu kamienu (1,8–2 m). Jos šakos svyra iki žemės, žydi raudonais žiedais, o obuoliukai valgomi nuo spalio vidurio. Jie labai suminkštėja ir galima valgyti tarsi vyšnią be kauliuko. Tad ši obelis turi visus privalumus.

– Išvardijote keletą obelų. Kiek jų galima auginti Lietuvoje? Ar ne visas iš tos gausybės?

– Lietuvoje reikėtų pasirinkti – ar reikia dekoratyvinio efekto ir obuoliukų, kurie maži kaip vyšnios, ar reikia didesnių. Taip pat nuspręsti, kas su jais bus daroma, kaip jie bus panaudojami. Kalbant tik apie žiedus, jei medis augs priešais namą, svarbu, kad jis neterštų aplinkos. Juk nukritusius obuolius reikia surinkti. Tuomet puikiausias medelis, kuris gali atstoti gluosnį, – Rojaus obelis. Kuo ji senesnė, tuo gražesnė. Ši obelis žydi pavasarį, yra svyruoklinė, turi obuoliukų.


Šiame straipsnyje: obelysvaismedžiaiaugalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

O man

O man portretas
nereik jokių dekoratyvinių, jeigu paprasčiausių antaninių obuolių Lietuvoje nebeįmanoma rasti! Kaip ir baltųjų serbentų, beje...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių