Kruizinis laivas suniokojo Indonezijos koralinį rifą

  • Teksto dydis:

Užsieniečių kruizinis laivas, šį mėnesį užplaukęs ant rifų žmogaus veiklos beveik nepaliestame Radža Ampato salyne Indonezijos Vakarų Papua provincijoje, suniokojo beveik 19 tūkst. kv. m. koralinių rifų, apskaičiavo Džakarta.

Žalos mastas, apie kurį šią savaitę paskelbė laivybos ministro pavaduotojas, yra daug didesnis nei manyta iš pradžių. Indonezijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį paskelbė, kad vyriausybė „labai tvirtai“ reikalaus kompensacijos.

Laivybos reikalų koordinavimo viceministras Arifas Havasas Oegrosenas (Arifas Havasas Ugrosenas) citavo bendrą nacionalinės tyrimo komandos ir kruizų kompanijos draudikų įvertinimą, kad sunaikinta beveik 13 tūkst. 300 kv. m. koralinių rifų. Dar 5 tūkst. 600 kv. m. patyrė mažesnę žalą nuo smėlio ir sulaužytų koralų, paskleistų vandenyje laivui manevruojant, bet yra 50 proc. tikimybė, kad ir ši rifo sritis žus.

4 tūkst. 200 t talpos laivas „Caledonian Sky“ kovo 4 d. per atoslūgį užplaukė ant rifų Dampyro sąsiauryje. Incidentas įvyko, kai į laivą buvo laipinami turistai, dalyvavę paukščių stebėjimo ekskursijoje.

Su Bahamų vėliava plaukiojančio laivo operatorė yra Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi kelionių organizatorė „Noble Caledonia“.

Indonezijos laivybos reikalų ministras Luhutas Pandjaitanas (Luhutas Pandžaitanas) praėjusią savaitę iškvietė britų ambasadorių Moazzamą Maliką (Moazamą Maliką) aptarti padarytos žalos. Ministerija sakė, kad rifams padaryta žala neatitaisoma.

Pareigūnai piktinasi, kad laivo kapitonas iškart, nelaukdamas, kol bus įvertinta žala, išplaukė į Bitungą Šiaurės Sulavesio provincijoje, o tada – į Filipinus.

„Indonezijos žmonės ir Papua žmonės dar negirdėjo kapitono Keitho Michaelo Tayloro (Kito Maiklo Teiloro) pareikšto atsiprašymo ar apgailestavimo dėl jo veiksmų nulemtos žalos, – sakė A.Havasas Oegroseno. – Radža Ampato sergėtojai, Papua žmonės, nekantrauja išgirsti, ką britų kapitonas Tayloras turi pasakyti.“

 Kaltę pripažino

Londone įsikūrusi „Noble Caledonia“ pripažino atsakomybę už padarytą žalą ir nurodė, jog dirba dėl „teisingo ir realistiško susitarimo“.

Aplinkos ir miškininkystės ministerijos pareigūnai skaičiuoja ekonominius nuostolius. Jų skaičiai bus panaudoti per derybas dėl kompensacijos.

Radža Ampato salos rytų Indonezijoje jau seniai yra mėgstama keliautojų ir nardytojų vieta. Šias palmėmis apaugusias salas juosia įspūdingi rifai, kuriuose apstu margaspalvių koralų ir žuvų.

Vietos turizmo sektoriaus atstovai, smarkiai priklausomi nuo Radža Ampato gamtos stebuklų, piktinosi kruizinio laivo padaryta žala.

„Kaip tai galėjo nutikti? Ar prie šturvalo buvo 12-metis? Tokių laivų kaip šis inkarų padaryta žala būna gana didelė, tačiau laivo įsirėžimas į rifą yra visiškai naujas lygis“, – po incidento socialiniame tinkle „Facebook“ rašė tinklapio „Stay Raja Ampat“, turistams siūlančio apgyvendinimo paslaugas, atstovai.

Aplinkosaugos organizacija „Conservation International“ nurodė, kad laivas pateko į teritoriją, kurioje neturėjo teisės būti dėl pavojaus ten esantiems unikaliems koraliniams rifams.

Nuošalus Radža Ampato salynas, kurio pavadinimas indoneziečių kalba reškia Keturias Karalystes, yra tarp Ramiojo ir Indijos vandenynų. „Conservation International“ 2002 metų ataskaitoje teigiama, kad toje teritorijoje yra apie 1 400 rūšių žuvų ir 603 rūšių koralų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių