Kvietimas į neįprastą talką – reikia apravėti balų gyventojų namus

  • Teksto dydis:

Šį savaitgalį Veisiejų regioniniame parke, Lazdijų rajone, vyks varliagyvių buveinių tvarkymo talka.

Kaip tai vyks? Visų pirma, talkininkai bus supažindinti su Veisiejų regioniniame parke esančiomis buveinėmis bei jų svarba. Vėliau reikės pasiraitoti kelnių klešnes, lipti į balas ir ravėti. Raunant plačialapius švendrus, pjaunant balų pakraščiuose želiančius krūmus ir šalinant kitą augmeniją, nuo užžėlimo bus apsaugoti balinio vėžlio, raudonpilvės kūmutės, skiauterėtojo tritono ir kitų retų balų gyventojų namus.

Nykstančios buveinės – didžiausia grėsmė retų roplių ir varliagyvių išlikimui. Nors nykstančių buveinių atkūrimui gamtosaugininkai deda milžiniškas pastangas, jos bus bevaisės, jei gyventojai neprisidės prie buveinių išsaugojimo. Tam, kad balos neužželtų, ypač pirmaisiais metais po sutvarkymo (kol balos dugne įsitvirtina ilgalaikė augalinė danga), labai svarbu pašalinti užeinančius plačialapius švendrus (Typha latifolia). Mat jie naujose ar atnaujintose balose, kur pašalinta nuolatinė augalinė danga, plinta itin agresyviai ir taip gali užimti visą balą.

Talka prasidės liepos 30 d., šeštadienį, 10 val. Veisiejų regioninio parko direkcijoje. Liepos  31 d. talkininkai sužinos, kaip varliagyviai saugomi Estijoje ir Suomijoje, ir vėl keliaus ravėti balų. Šioje talkoje kiekvienas savanoris padės pagerinti varliagyvių gyvenimo sąlygas bei prisidės prie retų rūšių išsaugojimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių