Meškėnas atsibastė iki Žuvinto

  • Teksto dydis:

Žuvinto biosferos rezervate aptikta nauja, iki šiol neregistruota žinduolių rūšis – meškėnas Procyon lotor.

Žvėrelis rastas žuvęs po susidūrimo su transporto priemone pakelėje šiauriniame rezervato pakraštyje, ties pat Dzūkijos ir Suvalkijos riba spalio pradžioje.

Rezervate aptiktas suaugęs patinas svėrė beveik 9 kilogramus – kone maksimalaus svorio, kiek gali priaugti, skelbia Žuvinto biosferos rezervato direkcija.

Gamtininkai įspėja, kad iš pažiūros gražus ir simpatiškas gyvūnas kelia pavojų gamtai, nes yra invazinė rūšis. Jo grobiu gali tapti viskas, kas juda ir yra mažesnis už jį. Jis ėda paukščius, varliagyvius, roplius, bestuburius, taip pat uogas ir vaisius.

Meškėnų prieš porą metų rasta Kuršių nerijoje, pasirodė žinučių apie jų stebėjimus kitose Lietuvos vietovėse, nors nepaneigiamų įrodymų ir nebūta. Mūsų pietvakarių kaimynėse šalyse meškėnas žinomas ne pirmą dešimtmetį. Lenkijoje jis plinta iš vakarų – Vokietijos, kur prieškary įveistas (dabar jo populiacija Vokietijoje viršija milijoną). Baltarusijoje sovietmečiu jis irgi įveistas pokaryje kaip kailinis žvėrelis. Prieš kelis metus meškėnas aptiktas Beloviežo girioje.

Šios iš Šiaurės Amerikos kilusios rūšies invazija Europoje yra viena sparčiausių. Vislus, beveik neturintis natūralių priešų, puikiai prisitaikantis gyventi urbanizuotose vietovėse, žvėrelis gausėja ir savo gimtinėje, ir mūsų kontinente.

Meškėnas yra įtrauktas į invazinių Lietuvoje rūšių sąrašą. Tokius gyvūnus leidžiama medžioti neribojant jų amžiaus, dydžio ir kiekio. Gyvų invazinių organizmų įvežimas, perkėlimas, prekyba ar kitoks jų platinimas yra draudžiamas. Juos draudžiama transportuoti gyvus, sugavus paleisti ar perkelti į kitas vietas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BRONIUS TAMALIUNAS.

BRONIUS TAMALIUNAS.  portretas
MAN GAILA NIOKOJEMO ZUVINTO FAUNOS. BEVEIK ISNAIKINO GULBES IR KITUS PAUKSCIUS,ANDATRAS KANADINE AUDINE .DABAR DAR IR MESKENAS YSIKURS. TADA NET KURMEI TAN NEGALES VEISTIS. GAL PONAI UZTENKA PLEPALU. VISUS SITUOS ZVERELIUS GALIMA ISGAUDYT TAIP KAD TIK ATKLYDE IS KITUR NUGVELBS KOKY ANCIUKA. DIRBTI REIKE JEI TAI REZERVATAS ,O NE UAB as DARYTI BIZNELIUI IS NENDRIU TURCIU FAZENDU STOGAM.

vartotojas

vartotojas portretas
gal tie meskenai padetu isnaikinti visokius invazinius sliuzus kurie veisiasi net mieste

Inga

Inga portretas
Bet jie grazuciai ir fainuciai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių