Naujas būdas, kaip apsaugoti bites nuo apnuodijimo chemikalais

  • Teksto dydis:

Lietuvoje sukurtas naujas būdas apsaugoti bites nuo neigiamo augalų apsaugos priemonių, kuriomis purškiami laukai, poveikio. Ūkininkai, prieš purkšdami žydinčius augalus profesionaliajam naudojimui skirtais augalų apsaugos produktais, nuo šiol privalo internetu, naudodamiesi specialia sistema, pateikti visą informaciją apie planuojamą purškimą. Ši informacija automatiškai SMS žinute ar elektroniniu paštu bus siunčiama šalia planuojamų purkšti plotų bitynus užregistravusiems asmenims.

Ši priemonė sukurta įdiegus naują specialią funkciją Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS). Pasak Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos (VAT) direktoriaus Sergejaus Fedotovo,  PPIS atnaujinta siekiant, kad bitininkai, kurių bitynai įsikūrę arti purškiamų laukų, visuomet laiku gautų svarbią informaciją ir spėtų imtis veiksmų, reikalingų apsaugoti bites.

„Kiekvienais metais ūkininkai kovoje su augalus puolančiais kenkėjais į pagalbą pasitelkia įvairias chemines apsaugos priemones. Jos atneša daug naudos, tačiau gali sukelti ir didelių rūpesčių netoliese įsikūrusiems bitynams: jų bitėms kyla pavojus apsinuodyti. Dėl naujosios PPIS funkcijos bitininkai iš anksto sužinos apie planuojamus purškimus ir galės laiku imtis priemonių, apsaugančių bites nuo kenksmingo augalų apsaugos produktų poveikio“, – sako S. Fedotovas.

Likus ne mažiau kaip 2 dienoms iki planuojamo purškimo ūkininkai per PPIS privalės nurodyti purškimo datą, laiką, vietą, augalo bei augalų apsaugos produkto pavadinimą ir savo kontaktinius duomenis. Tai padaryti jie galės patys pasinaudodami elektronine bankininkyste arba padedami už pasėlių deklaravimą atsakingo seniūnijos darbuotojo.

Ūkininkų pateiktą informaciją Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras (ŽŪIKVC) nedelsdamas SMS žinute ar elektroniniu paštu perduos bičių laikytojams, esantiems iki 2,5 km atstumu nuo planuojamų purkšti plotų. Jeigu ūkininkas dėl pasikeitusių oro sąlygų ar kitų priežasčių purškimo vis dėlto nevykdys, šią informaciją jis turi vėl nedelsdamas pateikti PPIS. Bitininkams ir apie tai automatiškai bus pranešta.

Pažymėtina, kad besirengiantys apdoroti savo laukus ūkininkai taip pat turi išsiaiškinti, ar juose yra žydinčių piktžolių, kurias lanko bitės ar kiti naudingi vabzdžiai. Tokiu atveju duomenis apie planuojamą purškimą irgi reikia pateikti PPIS, net jeigu purškiami kultūriniai augalai lauke ir nežydi.

Žydinčius augalus, kuriuos apdulkina bitės ir kiti vabzdžiai, net ir pateikus duomenis PPIS, purkšti galima tik nuo 21 val. vakaro iki 4 val. ryto, išskyrus numatytus išimtinius atvejus, kuriuos VAT skelbia savo interneto svetainėje čia. Be to, ūkininkai žemės sklypus privalo apdoroti tokiu būdu, kad purškiamo tirpalo dulksna nepatektų į gretimus žemės sklypus, į gyvenamųjų ar negyvenamųjų pastatų teritorijas. Visais atvejais, nesvarbu, ką ir kada purškia, ūkininkai privalo naudoti tik Lietuvoje registruotus augalų apsaugos produktus.

Bitininkai, norintys visada laiku gauti informaciją apie aplinkui vykdomus purškimus, turi prieš tris dienas ŽŪIKVC Ūkinių gyvūnų registre pažymėti apie registruotų bičių šeimų perkėlimą ar naujų avilių pastatymą.

Pasak S. Fedotovo, VAT regioninių skyrių specialistai vykdo priežiūrą, kad ūkininkai ir kiti žemdirbiai atsakingai naudotųsi naująja PPIS funkcija atlikdami žydinčių augalų purškimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nenuodyti

Nenuodyti portretas
Uzdrausti visus chemikalus ant lauku ir nenuodyti ne tik biciu,kitu gyvunu bet ir zmonijos. Per maista zmonems patenka visi tie nuodai ir sukelia vezi ir kitas ligas. Jau seniai tai irodyta,ypac baisus pesticidai,zoliu naikinimo nuodai ir kt.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių