- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nedaugelis miestiečių suprastų, ką reiškia pasakymas "medis suloja", tačiau apie sulą kiekvienas yra girdėjęs. Ankstyvą pavasarį visi skuba jos gerti, o apdairesni – ir žiemai pasiruošti. Tačiau, kaip ir šviežias uogas, sulą naudingiausia gerti šviežią ir po litrą per dieną.
* Sula vadinama medžio krauju. Tai šaknyse sukauptų maistinių medžiagų tirpalas, pavasarį perduodamas po žiemos atsigaunančio medžio vainikui.
* Šis gardus ir vertingas gėrimas leidžiamas vos kelias savaites, nutirpus sniegui, bet dar neišsprogus medžių pumpurams. Sula pradeda tekėti vidutinei paros temperatūrai pakilus iki 4–6 °C. Iš vieno beržo galima pritekinti apie 100 l ir daugiau sulos.
* Lietuvoje tinkama gerti klevų ir beržų sula, nes kitų medžių syvai turi kartoką skonį. Klevai sulą ima duoti maždaug savaitę anksčiau nei beržai, tačiau jos galima surinkti mažiau nei beržų. Užtat klevų sula saldesnė – mūsų senoliai ja saldindavo maistą.
* Norint išgauti švarios ir kokybiškos sulos, reikia pasirinkti sveiką medžio kamieną, ne mažesnio nei 20 cm skersmens. Derėtų nerinkti sulos iš medžių, augančių šalia judraus kelio.
* Sulą reikia tekinti, įgręžus beržą ar klevą šiaurinėje kamieno pusėje. 3–4 cm gylio ir iki 1 cm pločio skylutė gręžiama ne aukščiau 70 cm, joje įtaisomas medinis latakas sulai bėgti. Sulą kaupti geriausia stikliniame inde, nes plastikiniuose ji gali įgauti specifinį skonį. Baigus leisti sulą, reikia užkimšti kamieno skylutę mediniu kamščiu, užtepti moliu ar specialiu tepalu – taip medis bus apsaugotas nuo ligų ir puvimo.
* Šviežios sulos šaldytuve ilgiau nei 2–3 d. nereikėtų laikyti, nes iš gydomojo gėrimo ji gali virsti nuodais. Norint išsaugoti sulos ilgesniam laikui, labiausiai tinka ją rauginti arba šaldyti. Sulos šaldymas – vienas geriausių būdų išsaugoti ją nepakitusią net dvejus metus.
* Rauginti skirtą sulą supilstykite į švariai išplautus stiklainius, į kiekvieną įmesti po citrinos griežinėlį, razinų arba keletą skiltelių džiovintų obuolių, stiklainį uždenkite dangteliu ir išneškite į vėsią namų vietą, pavyzdžiui, rūsį. Jei neturite sąlygų vėsiai laikyti, taip paruoštą sulą užvirinkite ir, supilstę į iškaitintus stiklainius, sandariai užsukite.
* Iš sulos galima pasigaminti skanios giros. Į 4 l beržų sulos įdėkite 400 g medaus, 3–5 gvazdikėlius, 1 citrinos žievelę, 10–15 g mielių ir palikite rūgti kelias dienas. Paskui ją perkoškite ir supilstykite į butelius. Į kiekvieną butelį įmeskite po 2–3 razinas, sandariai uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje.
* Sula pilama verdant arbatą, sriubą, iš jos gaminama gira, sidrai, kokteiliai ir net naminės grožio priemonės: veidui ir plaukams skirti losjonai ir kaukės. Iš beržų sulos ruošiamos tyrės imunitetui stiprinti ir mažakraujystei gydyti.
* Garinama sula virsta sirupu. Visiems gerai žinomas klevų sirupas, kurio didžiausia gamintoja – Kanada. Čia prileidžiama daugiausiai pasaulyje klevų sulos. Nuo indėnų laikų ji garinama, taip paverčiant sirupu. Norint pagaminti litrą klevų sirupo, reikia išgarinti 40 l sulos. Aliaskoje panašiu būdu gaminamas beržų sirupas, brangesnis nei klevų. Norint pagaminti litrą beržų sirupo, reikia išgarinti 90 l sulos.
* Senovėje tikėta, kad sula turi stebuklingų galių: raganos, nusipraususios joje naktį, įgauna galių apžavėti ir užkerėti. O jei suloje nusimaudo Jurginių naktį – net skraidyti gali. Todėl mūsų senoliai vakarais ąsotėlį prie beržo apversdavo dugnu į viršų – kad raganoms galių nesuteiktų.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Zoologijos sodo darbuotojai 7 metus manė, kad begemoto patelė yra patinas3
Japonijos zoologijos sodo darbuotojai net septynerius metus klaidingai manė, kad apgyvendinta begemoto patelė yra patinas. ...
-
Lietuvos kariuomenė mini plaukuotų didvyrių šventę: svarbiausia – kantrybė1
Lietuvos kariuomenėje minima Šuns diena, pasakojama LNK reportaže. ...
-
Būna ir taip: gandras jau kelis pavasarius mėgina susisukti lizdą ant „Laisvės“ paminklo8
Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos kieme stovintis „Laisvės“ paminklas taip patiko vienam gandrui iš Švėkšnos, kad jis jau kelis pavasarius mėgina susisukti lizdą ant šio paminklo. Tačiau vieti...
-
Pamario prakeiksmas: žuvininkystės ūkiai nebeapsigina nuo kormoranų20
Kormoranai – pamario prakeiksmas. Žuvininkystės ūkis Kintuose nebeišmano, kaip atremti šių paukščių atakas. Kormoranai būriais puola į tvenkinius ir gvelbia ten auginamą žuvį, ypač mėgsta karpius. Žuvininkai sako i&scar...
-
Pokyčių gatvėje Fabijoniškėse – žalioji bendruomenės diena1
Balandžio 25 dieną, nuo 17 val. Vilniaus miesto savivaldybė kviečia Salomėjos Nėries ir aplinkinių gatvių gyventojus ir kitus vilniečius į bendruomenės šventę. ...
-
NASA specialisto pagalbos šauksmas: žmonės, tai labai blogai8
„Mes nemeluojame. Mes neperdedame. Žmonės, tai labai blogai“, – vaizdo įraše bene per ašaras sakė vienas iš NASA mokslininkų. ...
-
Dargana nerimą kelia sodininkams ir ūkininkams: kaip apsaugoti augalus nuo šalčių?1
Daug šalies regionų pirmadienį prabudo su sniegu ar bent šlapdribos likučiais. Dalis Šiaurės Lietuvos išvydo ir penkių centimetrų storio sniegą kiemuose. O Vakarų Lietuvoje nuo kritulių gausos užtvindyti ir uždaryti trij...
-
Įsigalioja draudimas Nemuno deltos regioniniame parke žvejoti karšius
Nuo balandžio 22 iki gegužės 20 dienos Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniuose įsigalioja draudimas žvejoti karšius, praneša Aplinkos ministerija. ...
-
Pajūryje aptiktas retas augalas4
Pajūrio regioniniame parke esančiame Šaipių kraštovaizdžio draustinyje vietos gyventojai aptiko senoviniuose darželiuose auginto vaistinio augalo augimvietę. Aiškėja, kodėl šį augalą senovėje lietuviai puoselėjo š...
-
Floristė savo darbais siekia džiuginti žmones5
Vis daugiau žmonių šalia pagrindinio savo darbo imasi kūrybinės veiklos, kuri jiems teikia malonumą. Viena tokių – komunikacijos specialistė Virginija Tulevičiūtė, iš natūralių, gamtoje randamų medžiagų kurianti išskir...