Pajūryje žmones stebina bebrai

Melnragėje pajūriu vaikštinėjusi pora išsigando pamačiusi bebrą. Dar labiau jauni žmonės nustebo, kai pabaidytas žvėrelis paniro į sūrų jūros vandenį ir nuplaukė.


 

Melnragėje pajūriu vaikštinėjusi pora išsigando pamačiusi bebrą. Dar labiau jauni žmonės nustebo, kai pabaidytas žvėrelis paniro į sūrų jūros vandenį ir nuplaukė.

Bebrai Lietuvos pajūryje nėra jokia naujiena, šie graužikai čia gyvena, o jūros vanduo jiems nėra pernelyg sūrus.

Lietuvos jūrų muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas tikino, kad bebrai yra taikūs gyvūnai, o žmonėms nereikėtų prie jų artintis ar baidyti.

"Dalis bebrų gyvena prie pat jūros. Palangoje, netoli  Rąžės, kur upelis įteka į jūrą, yra visa jų kolonija, jie gyvena kopose ir maitinasi karklais. Jų yra ir Klaipėdoje prie šiaurinio molo bei Smiltynėje netoli muziejaus gyvena vienas bebras, o pietiniame mole tarp akmenų gyvena jų daugiau. Jie lipa į kopas maitintis", – pasakojo gyvūnų žinovas.

Pavasarį neretai plaukiojančių bebrų galima pamatyti Kuršių mariose, o kai kurie jų išplaukia net į jūrą.

Toks aktyvumas dažniausiai stebimas balandžio, gegužės mėnesiais, kai motinos jauniklius išveja iš savo teritorijos, o jaunieji bebrai patraukia "ieškoti nuotykių". Kartais kartu su marių srove išplaukia į jūrą, tačiau gyvūnai gana greitai susiorientuoja, grįžta į sausumą prie upelių ir ten apsigyvena.

Vėliau jie susiranda sau gerą vietą gyventi, apsistoja ir gyvena sėsliai. Dažniausiai bebrai sudaro poras visam gyvenimui.

Yra pasitaikę, kai pamatęs bebrą pajūryje šuo puolė loti, smalsaudamas kišo nosį, tačiau bebras jį smarkiai sužalojo.

"Taip šuniui ir reikia, – nėra ko lįsti prie laukinio gyvūno. Bebras ginasi dantimis, tai gana stiprus gyvūnas. Beje, mes, muziejaus darbuotojai, gana dažnai sulaukiame pranešimų, kad žmonės kažkur pastebėjo ruoniuką, o nuvažiavę pamatome – bebras plaukioja", – dalijosi patirtimi A.Grušas.


Šiame straipsnyje: bebrasbebraipajūrisjūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

goblin

goblin portretas
nėra Baltijoje sūraus vandens, nenusirašykite. Bebrai labai naudingi gyvūnai ir gerai, kad griaužia karklus.

Mauras

Mauras portretas
Baisus grauzikai,kad juos kur...

Trinyčių

Trinyčių portretas
tvenkinyje pernai rudenį apsigyveno bebrai. Ne vieną medelį nudrožė. Bandė ir storoką gluosnį įveikti, bet, matyt, atsibodo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių