Panevėžio rajone atsivėrė smegduobė

  • Teksto dydis:

Pastarosiomis dienomis Panevėžio rajono pakraštyje aptikta smegduobė, pasak Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos (LGT) direktoriaus Jono Satkūno, – netikėta šioje vietovėje ir įpareigoja patikslinti šalies karstinio regiono ribas.

Smegduobę Vilkų miške Panevėžio rajone aptiko savo šunų, nusivijusių šerną, ieškojęs medžiotojas. Jie buvo įkritę į vandens sklidiną duobę. Apie pavojingąją įgriuvą medžiotojas pranešė aplinkosaugininkams, o šie informavo LGT.

LGT specialistai nustatė, kad tai vidutinio dydžio – 6 m skersmens ir 5,4 m gylio – karstinė įgriuva, prieš dvi-tris savaites atsiradusi miško biržėje. Ji yra šulinio formos, stačiomis sienelėmis, kuriose atsidengia moreninis priemolis.

Ši smegduobė yra už nustatyto Šiaurės Lietuvos karstinio regiono ribų. Artimiausias karstiniam rajonui priskirtas plotas – maždaug už 10 km į šiaurės rytus prie Vadaktų miestelio.

Apžiūrėję teritoriją aplink šią smegduobę LGT specialistai išsiaiškino, kad ji nėra vienintelė. Nedideliame plote jie aptiko dar kelias, gerokai senesnes, smegduobes. Čia, Jono Satkūno žodžiais, tokių karstinių įgriuvų gali būti ir daugiau, tačiau jas aptikti gana sunku, nes vietovė apaugusi mišku.

Geologai, atlikę išsamesnį tyrimą, patikslins Šiaurės Lietuvos karstinio regiono ribas.

LGT vykdo karstinio kraštovaizdžio būklės stebėseną, o duomenis apie naujus karstinius reiškinius registruoja informacinėje sistemoje. Šiemet šalyje užregistruota daugiau kaip 30 karstinių reiškinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių