Paryžiaus Dievo Motinos katedros bitės per gaisrą išgyveno

  • Teksto dydis:

Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedros mažiausios oficialios gyventojos – apie 180 tūkst. bičių – sėkmingai atsilaikė per didžiulį gaisrą, sunaikinusį gotikos architektūros šedevro medinį stogą.

Pareigūnai manė, kad ant katedros stogo buvusių avilių gyventojos žuvo, bet apstulbo pamatę, kad šeimos išgyveno ir apsaugojo savo motinėles.

„Tai didi diena, – penktadienį naujienų agentūrai AP sakė Dievo Motinos katedros bitininkas Nicolas Geant'as (Nikola Žanas). – Man labai palengvėjo. Palydovinėse nuotraukose mačiau, kad trys aviliai nesudegė.“

„Užuot jas nužudęs, anglies dvideginis [pasklidęs su dūmais] jas apkvaitina ir užmigdo“, – aiškino jis.

N. Geant'as katedros bitėmis rūpinasi nuo 2013 metų, kai trys aviliai buvo užkelti ant pastato stogo ties akmenine zakristija, prijungta prie katedros pietinio galo. Šis žingsnis buvo atliktas Paryžiuje įgyvendinant iniciatyvą pagausinti bičių, kurių Prancūzijos sostinėje, kaip ir kitur, pastaruoju metu nuolat mažėjo. Avilių taip pat buvo užkelta ant paauksuotų Paryžiaus operos rūmų.

Katedros aviliai buvo žemiau pagrindinio stogo ir XIX amžiuje pastatytos smailės, sudegusių ir sugriuvusių per pirmadienį vakare įsiplieskusį gaisrą.

Bitės neturi plaučių, todėl įkvėpusios dūmų nežūva, bet per didelė kaitra joms gali būti pragaištinga. Europinės bitės, kitaip negu kai kurių kitų rūšių, nepalieka savo avilių iškilus pavojui.

„Kai bitės pajunta gaisrą, jos prisisiurbia medaus ir lieka ginti savo motinėlės, o ši niekur nejuda, – aiškino N. Geant'as. – Mačiau, kokios didelės buvo liepsnos, ir iškart pagalvojau, kad bites jos pražudys. Net jeigu jos buvo 30 metrų žemiau negu viršutinis stogas, vaškas aviliuose lydosi esant 63 Celsijaus laipsnių temperatūrai.“

Jeigu vaškas aviliuose būtų išsilydęs, bičių šeimos būtų žuvusios viduje, pridūrė bitininkas.

Kita vertus, patys dūmai nėra joms labai kenksmingi. Bitininkai dirbdami tradiciškai naudoja dūmus bitėms nuraminti, kai tvarko jų avilius.

Paryžiaus katedros bitės kasmet prineša apie 75 kg medaus; jis parduodamas katedros darbuotojams.

Dievo Motinos katedros pareigūnai sakė penktadienį matę, kaip bitės skrenda iš avilių, esančių virš zakristijos, ir į juos grįžta.

„Nevadinčiau to stebuklu, bet esu labai, labai laimingas“, – pripažino N. Geant'as.



NAUJAUSI KOMENTARAI

meskutis

meskutis portretas
Koks skanus turetu buti medutis surinktas nuo gatves dulkiu, saligatviu ir namu.

Keista

Keista portretas
Ir nuo ko ta katedra užsidegė?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių