Pasaulinę aplinkos dieną – raginimas susijungti su gamta

  • Teksto dydis:

Trumpam nusiauti batus ir pajusti Žemę po kojomis – taip šiandien pažymėti Pasaulinę aplinkos dieną kviečia Kauno marių regioninio parko direkcija, birželio 5-ąją jau penktą kartą paskelbusi Basų kojų diena. Parko darbuotojai su jaunaisiais gamtos reindžeriais keliaus basomis į Žiegždrių geologinį taką.

Pėsčiųjų žygiais bei kitais renginiais gamtoje Pasaulinę aplinkos dieną pažymės ir kitų saugomų teritorijų direkcijos. Dubysos regioniniame parke praėjusį šeštadienį buvo organizuotas šiai dienai skirtas naktinis žygis Dubysos slėnyje. Žygeiviai turėjo galimybę išgirsti naktinius paukščių balsus, susipažinti su vietos gyvūnija ir augalija. Nemokamai susipažinti su gyvūnijos paslaptimis šiandien lankytojus kviečia Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus.

Sujungti žmones su gamta – tokia šiemetinė Jungtinių Tautų pasirinkta Pasaulinės aplinkos dienos tema. „Ši tema labai aktuali ir Lietuvai – turime daugybę nuostabių gamtos kampelių, todėl džiaugiuosi, kad vis daugiau žmonių renkasi juos aplankyti. Žmogaus poveikis gamtai nuolat didėja, todėl turime rūpintis, kad kiekvienas mūsų žingsnis būtų kuo labiau apgalvotas. Tvari gyvensena turėtų būti ne tik šūkis, bet ir mūsų kasdienybė“, – sako aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Žmogaus poveikis gamtai nuolat didėja, todėl turime rūpintis, kad kiekvienas mūsų žingsnis būtų kuo labiau apgalvotas.

Šiandien, kaip ir kasmet Pasaulinę aplinkos dieną, Aplinkos ministerija pagerbs labiausiai aplinkos apsaugai nusipelniusius žmones. Per iškilmingą minėjimą bus įteiktos dvi ministerijos premijos: Viktoro Bergo – už išskirtinius nuopelnus aplinkosaugai – ir Juozo Virbicko – už nuopelnus žuvininkystės mokslui, visuomenės švietimui ir tausaus žuvų išteklių naudojimo propagavimui.

Tarptautinė bendruomenė Pasaulinę aplinkos dieną šiemet mini jau 45-ąjį kartą. Pažymėti tokią dieną buvo nutarta 1972 m. birželio 5-ąją per Jungtinių Tautų Stokholme sukviestą aplinkosaugai skirtą pasaulio valstybių konferenciją. Vienas pagrindinių šios dienos tikslų – atkreipti visuomenės dėmesį į opiausias aplinkos apsaugos problemas.

Kasmet JT Aplinkos programa išrenka šalį, kuriai patiki organizuoti Pasaulinei aplinkos dienai skirtus renginius. Šiemet šios dienos šeimininkė – Kanada.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių