Paukščiai jau šaukia pavasarį

Šiais metais anksčiau už vieversius Lietuvos pajūryje pasirodė pirmosios pempės. Nors Pempės diena bus minima tik kovo 19-ąją, šešios pempės vasario 18-ąją pastebėtos Būtingės kaime, šalia Palangos.

O štai pirmuoju pavasario šaukliu vadinamas vieversys ornitologų buvo pražiopsotas.

"Latviai jį jau matė, lenkai – taip pat, tik mes pražiopsojome", – pašmaikštavo Ventės rago ornitologijos stoties vedėjas Vytautas Jusys.

Vieversio diena bus minima šį penktadienį, vasario 24-ąją. Senoliai manė, kad jei vieversys parskrenda anksčiau nei vasario 24 d., dar ilgokai bus šalta. Jei jis pasirodo vėliau nei vasario 24 d., pavasaris bus ankstyvas.

Tačiau Ventės rage pavasarį jau pranašauja pasirodę pilkųjų žąsų pulkeliai. Vasario 18 d. Rusnės saloje, prie Bevardžio upelio, stebėtas maždaug šimto pilkųjų žąsų būrys, jų pasirodė ir kitose vietose.

"Pirmieji sugrįžtančių paukščių pulkai pasirodo labai įvairiu laiku. Kartais net ir sausio pabaigoje, vasarį. Bet pamaryje žąsys pirmosios atneša žinią apie artėjantį pavasarį. Pernai pirmieji trys vieversiai pastebėti vasario 7 d., o šiemet – net dviem savaitėmis vėliau. Tiesa, pernai Kuršių mariose dar sausį ledai išplaukė, jau buvo atviras vanduo. Šiemet rimtesnės properšos tik šį savaitgalį atsivėrė", – pasakojo stoties vedėjas V.Jusys.

Pernai net ir pempės pamary buvo fiksuotos vasario 7-ąją.

Tai, kad pavasarinė paukščių migracija jau prasidėjo, byloja ir tas faktas, jog pastebėti sugrįžtantys keršuliai ir net gervės. Pilkoji gervė užfiksuota vasario 16-ąją. Klaipėdos rajone esančiame Ažpurvių miške žmonės girdėjo gervės balsą.

"Šiais laikais nieko nuostabaus, kad paukščiai sugrįžta net vasario mėnesį. Tačiau yra buvę tokių metų, kai vieversiai parlėkdavo tik kovo pabaigoje. Paukščiai apie pavasarį nenusimano. Jie parskrenda tada, kai jiems reikia", – juokavo V.Jusys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių