Piliakalnį Tauragės rajone sudarkė nuošliauža

  • Teksto dydis:

Nuošliaužos kamuoja ne tik sostinės Gedimino kalną – nemenka „žaizda“ atsivėrė ir ant Tauragės rajone europinėmis lėšomis sutvarkyto Pagramančio piliakalnio, rašo „Lietuvos žinios“.

Nuo vakarinio šlaito nuslinko apie 50 kubinių metrų grunto. Pagramančio regioninio parko direktoriaus Sigito Mėlinavičiaus teigimu, griūti piliakalnis pradėjo po jo „renovacijos“, į kurią investuota kone pusė milijono eurų. Pirmos, tiesą mažesnės, nuošliaužos būta prieš metus.

Parko direktorius pasakojo, kad už nemenkas piliakalniui tvarkyti skirtas lėšas buvo pašalinti ant jo augantys medžiai bei krūmai, įrengtas drenažas, sutvirtinti šlaitai, nutiesti pasivaikščiojimo takai, piliakalnio viršuje pastatytas aukuras. „Kaip išsiaiškinome jau atsiradus nuošliaužai, toje vietoje šlaitas nebuvo tvirtinamas“, – tikino jis.

Pagramančio piliakalnio sutvarkymo projektą rengė archeologo Zenono Baubonio vadovaujama viešoji įstaiga „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“. Z. Baubonis tvirtino nemanantis, jog piliakalniai šalyje ėmė griūti dėl to, kad ant jų imta kirsti medžius. Anot jo, dabartinė nuošliauža atsirado dėl to, kad kalno viduje, po viršutiniu sluoksniu, žiemą buvo susidariusi vadinamoji ledo linzė. Atėjus pavasariui, atšilęs viršutinis gruntas atplyšo nuo ledo linzės ir pasislinko žemyn.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
Jūs dar liftą į to piliakalnio viršūnę padarykit, kaip Vilniuj, tada greit visai piliakalnio neliks. Kurgi ne, "ledo linzė" kalta, amžiais jos nebuvo, o dabar staiga atsirado ir įsisiautėjo!

Ragana

Ragana portretas
Kol nagų nekišo, tol visi kalnai vietoj buvo, o dabar...

medžių

medžių portretas
kirtėjai malkom apsirūpino, ''europines lėšas'' panaudojo ...........dabar smėlio karjierą turės
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių