Po štormo pajūrį nuklojo nugaišusios plekšnės

Pajūriu pirmosiomis metų dienomis vaikštinėję gyventojai stebėjosi netikėtais radiniais. "Glazūruotomis" plekšnėmis ir kitomis negyvomis žuvelėmis buvo nusėtas visas Karklės ir Olando Kepurės paplūdimys.

Neseniai kilusi smarki audra jūroje, vadinama štormu, sukėlė keistų padarinių. Specialistai svarstė, kad užklupus šiai gamtos stichijai žuvys veikiausiai nespėjo pasitraukti iš seklumų ir bangų buvo išmestos į krantą.

Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis pasakojo, kad taip nutinka po kiekvienos didesnės audros jūroje.

Daugiausia žuvų žūsta akmeninguose ruožuose. Esą bangos jas tiesiog pritrenkia ir apsvaigintas išmeta į krantą.

"Šis procesas – nuolatinis. Tačiau be specialių tyrimų negalima tiksliai nustatyti priežasties. Tai laikyčiau tik viena iš labiausiai tikėtinų hipotezių. Maždaug prieš savaitę štormai buvo stiprūs ir labai ilgai tęsėsi. Paskui šalo ir negyvas žuvis padengė ledu. Būna, kad į krantą išmeta dar gyvas, tuomet vietiniai Karklės gyventojai, skirdami žuvį iš kvapo, skuba pasirinkti gyvų stintų. Pats aptikau plekšnių, vieną kitą grundulą. Lyg ir buvo kitokių žuvelių, bet jos aplestos paukščių, tad sunku atpažinti", – svarstė E.Paplauskis.

Anot pašnekovo, ši žuvų žūtis nėra laikoma žala ekologijai, nes apskritai iki neršto jų išgyvena tik mažuma.

"Gamtoje visi nuostoliai yra apskaičiuoti, tarp žuvų tai tik nereikšmingi kiekiai. Bet kurios gyvūnų rūšies egzistavimas neįmanomas be žūties ir be nuostolių. Ypač kalbant apie žuvis, kurių mažiau išlieka nei žūsta. Į krantą išmestas plekšnes suės paukštukai, tik pirma teks jas išsikapstyti iš ledo", – kalbėjo E.Paplauskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių