Prie vyšnių zuja ne tik vaikai, bet ir širšės

  • Teksto dydis:

Prisirpusios uogos vilioja ne tik suaugusius, vaikus, bet ir skaudžiai geliančius, alergiškiems žmonėms itin pavojingus vabzdžius – širšes. Kenkėjų kontrolės ekspertai šių vabzdžių lizdus aptinka ne tik namo pastogėse, bet ir gyvatvorėse, lauke paliktuose kilimuose.

„Žmonės skambina naikinti širšes tada, kai pajaučia tiesioginę žalą – įgėlimus. Prieš keletą dienų gavome itin skubų iškvietimą. Moteris pajudino pavėsinėje, šalia vyšnių sodo, laikytą susuktą kilimą ir ją užpuolė ten lizdą susirentusios širšės. Kaunietė buvo sugelta septynis kartus, vabzdžiai pasklido po teritoriją ir ėmė sukti kitą lizdą lauko židinyje“, – pasakoja UAB „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė.

Tenka kopti į 5 m aukštį

Daugiausiai iškvietimų naikinti širšes sulaukia iš žmonių, vasarojančių soduose ar gyvenančių nuosavuose namuose.

„Kenkėjų ekspertams neretai tenka kopti net į 5 m aukštį, kad nukabintų širšių lizdus. Šie vabzdžiai itin mėgsta apsigyventi stogo šlaituose, po palangėmis. Radusios skylę, jos ima sukti lizdus. Viename iš Kaune esančių namų širšės apsigyveno stoglangio įmontavimo vietoje. Vabzdžiai prasigraužė skylutes ir ėmė plūsti į kambarius. Tokių atvejų, kai širšės ima skraidyti po kambarį, pasitaiko gana dažnai. Ypač tada, kai žmonės jas bando naikinti patys: purškia chemikalus į skyles, pro kurias patenka širšės, arba tas skyles užsandarina. Vabzdžiai ieškodami išėjimo ima veržtis į namus“, – perspėja M. Kutkaitė.

Puola širšuolai

Padaugėjo iškvietimų naikinti širšuolus.

„Besikreipiantys dėl vabzdžių naikinimo širšuolus dažnai apibūdina kaip itin dideles širšes. Šie vabzdžiai itin pavojingi alergiškiems žmonėms, nes jų net keli įgėlimai gali būti mirtini. Širšuolai nėra agresyvūs, gelia besigindami, kaip ir širšės geldami suleidžia kvapias medžiagas, kurios suerzina netoliese esančius gentainius ir paskatina juos gelti.  Širšuolai gali gelti ne vieną kartą – jie nepalieka geluonies kaip bitės, todėl nežūsta”, –  teigia kenkėjų kontrolės ekspertė.

Vilioja uogos ir vaisiai

M. Kutkaitė įspėja, kad širšės ir širšuolai šiuo metu itin pavojingi žmonėms, kadangi soduose jau gausu saldžių vaisių, uogų, kurie vilioja vabzdžius.

„Viename iš Kauno lopšelių-darželių širšių lizdas buvo susuktas vyšnių medyje. Auklėtojos, saugodamos darželininkus, į lauką jų leisti negalėjo – sode puotavo širšės. Vaikai neretai tampa šių vabzdžių aukomis, nes uogomis, vaisiais mažieji dažnai mėgaujasi lauke. Pastebėjus širšių lizdus ar gausesnius būrius, dūzgiančius kieme, reikėtų nedelsiant imtis priemonių ir užkirsti kelią skaudžioms pasekmėms“, – įspėja kenkėjų kontrolės ekspertė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių