Ruoniai pliuškenasi naujame baseine

Lietuvos jūrų muziejuje – smagios nuotaikos. Prieš pat uostamiestį pasiekusius šalčius pradėjo veikti naujas, maždaug 450 kubinių metrų baseinas, kuriame įkurdinti pilkieji ir paprastukais vadinami ruoniai.


 

Lietuvos jūrų muziejuje – smagios nuotaikos. Prieš pat uostamiestį pasiekusius šalčius pradėjo veikti naujas, maždaug 450 kubinių metrų baseinas, kuriame įkurdinti pilkieji ir paprastukais vadinami ruoniai.

„Naujajame baseine jie tikrai jaučiasi labai gerai. Jame tiek daug vietos, kad net patys pasimeta. Baseinas – raitytas, su seklumomis ir gilumomis. Ruoniai juo tikrai labai džiaugiasi“, – teigė Lietuvos jūrų muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas.

Šiuo metu naujuose namuose pliuškenasi septyni ruoniai. Tiesa, kol kas nei jų, nei jų naujų namų išvysti negalima. Baseinas kruopščiai saugomas, nes aplink vyksta rekonstrukcijos darbai.

A.Grušas pasakojo, kad iš šiemet pajūryje rastų smarkiai nusilpusių ir sužeistų ruoniukų muziejuje buvo likusi vienintelė Rikinė. Kiti jos likimo broliai į Baltijos bangas paleisti šį spalį.

Minėtą ruonę nuspręsta pasilikti ilgiau, nes ši dar sunkiai sirgo, ilgai buvo bandoma nustatyti tikslią jos ligą.

„Ačiū Dievui, radome vaistų ir ji jau pasveiko. Dabar ji labai gražiai atrodo. Anksčiau ruoniukė buvo nuplikusi, panašėjo į Baskervilių šunį“, – teigė A.Grušas.

Šiuo metu Rikinė sveria apie 30 kg. Kai priaugs dar dešimtį, ji taip pat galės grįžti į senuosius savo namus – Baltijos jūrą. Planuojama, kad 40 kg svorį Rikinė turėtų pasiekti per porą mėnesių. Į jūrą ruonę žadama paleisti vasario pabaigoje arba kovą.

Kol kas naujų ruoniukų muziejuje nelaukiama, nes mūsų krantuose jų nepastebima, nežinoma ir kur plaukioja spalio pabaigoje į jūrą paleistas jauniklių devynetukas. Dabar Lietuvos pakrantėse matomi tik suaugę, stambūs ruoniai.

„Siųstuvų mes neturime, nes jie yra labai brangūs. Ruoniukai yra tik paženklinti, tačiau duomenų, kad minėti jaunikliai būtų patekę į tinklus, neturime“, – teigė pašnekovas.

Tikėtina, kad jau kelis mėnesius jūroje gyvenantys ruoniukai plaukioja ties Švedijos arba Rygos įlankos pakrantėmis.

Šiemet Lietuvos jūrų muziejui teko priimti 10 sužeistų ir nusilpusių ruoniukų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių