S. Paltanavičius: jei eglutę papuošime dabar, Kalėdos mums nebus šventė

Kas galėtų patikėti, kad jau antrą savaitę verčiame žiemos pradžios kalendoriaus lapelius? Šiemet toks žiemos planas mūsų neglumina, bet stebėtis yra kuo.

Pasigirdus  pasakojimams apie be galo šaltą būsimą žiemą, tokia jos pradžia verčia tuo abejoti. Na, bet gal dabar neleiskime laiko tuščioms kalboms, kaip sako – apie žiemą daugiausiai  pasakysime pavasarį...

Laukia darbingos savaitės

Pavasaris kol kas labai toli, nors, žinoma, gamtos metų ratas sukasi ir mus neša jo link. Tačiau, visų pirma, šis ratas turės trumpam sustoti – jau labai greitai... Iki Kalėdų bus prarasta dar 10 minučių šviesos, po to kurį laiką gyvensime nekintančiame laike. Na, o po to bus Kalėdos...

Iki Kalėdų liko lygiai 2 savaitės. Ko gero, šios dienos bus labiausiai darbingos – juk turime suspėti padaryti viską viską, kad švenčių nesutiktume su skolomis, su  nebaigtais darbais. O nutvėrę akimirką, leisdami pailsėti sau patiems ir ypač – šviesos pasiilgusioms akims, mes būtinai turime keliauti į gamtą. Nebūtinai eglutės parsinešti... Tuo labiau, kad girios eglutės mums nepriklauso, jas galima įsigyti tik teisėtai – perkant, gaunant dovanų iš miško savininko.

Šiandien dar galime, kaip sako, daugiau laiko skirti darbiniams pokalbiams, o prieš Kalėdas šnekėsime tik apie šventę ir geras nuotaikas, dovanas, papročius ir mus pačius. Taigi, kaip ten su tais mūsų ir gamtos darbais? Gal pradėkime nuo gamtos. Nors joje turėtų būti ramybės metas, bet... Tiesa – tai visai ne darbas, tai kai kam malonus rūpestis: šernų pasaulyje šventė – jų ruja... Atsakingas metas...

Neseniai pasigirdo spėliojimų, kad šernų populiacija labai sumažėjusi, o nelemtasis afrikinis kiaulių maras tokios gausios rūšies populiaciją gali stipriai sumažinti. Kiti svarsto, kad šernas gali tapti net gana retas. Kiek tiesos tokiuose kalbėjimuose? Ar kalbantys ką nors žino, ar jie tiesiog spėlioja?

Šernas Lietuvos gamtoje ne visada jautėsi vienodai gerai – rūšis yra jautri gilioms žiemoms, ypač – storam įšalui ir giliam sniego sluoksniui. Po paskutinio ledynmečio, taigi – per 13–14 tūkstančių metų Lietuvos gamtoje buvo labai drastiškų klimato atšilimų ir atšalimų, gali būti, kad šernams teko net kuriam laikui pasitraukti iš čia. Dabar tokių grėsmių nematyti... Tai labai plastiška, gebanti per trumpą laiką savo populiaciją pagausinti net keletą kartų, rūšis. Taigi –vargu ar ją įveiks net toks maras.

Negalima kirsti miško eglutės

Kiekvienas, taip iš niekur nieko, negali kirsti miško eglės. Be to – ne visada reikia kirsti, kai kada ir eglučių, ir gražių eglės šakų galima gauti veltui, per miškininkų organizuojamas akcijas.


Šiame straipsnyje: Kalėdoseglutėžiemagamta

NAUJAUSI KOMENTARAI

joo

joo portretas
Kaledos dabar prekybininku svente,

Su savo galva

Su savo galva portretas
Kada noriu tada ir puošiu. Nurodymai duodami tik nesusipratusiems. Šiais linterneto laikais nereikia bismarkų kad išsiplautum keptuvę ir vaikams lieptum nusiplauti kojas. Jei nepajusiu širdyje šventės, galiu ir visai nepuošti. Niekas dėl to tikrai nenukentės. Sutaupysiu elektros ir laiko ..Pranašų patarimų nelaukiu.

Dar ne Kalėdos

Dar ne Kalėdos  portretas
Kai skubame pasipuošti kalėdiniais blizgučiais taip anksti, tikrųjų švenčių sulaukę jau nebepastebime nei tų papuošalų, o ir šventiškos puošmenos tampa labiau panašios į tiesiog kasdienes dekoracijas. Ir jos visai nedžiugina, ir nekuria šventiškos nuotaikos. Vadinasi, ir netenka prasmės. Ir perdega tas stebuklo laukimas...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių