Stulbinantis ornitologo atradimas – itin reti paukščiai peri Lietuvoje

Pagaliau įrodyta, kad prieš šimtą metų prof. Tado Ivanausko pirmą kartą užfiksuotas į Lietuvos Raudonąją knygą įrašytas gyvatėdis veisiasi Lietuvoje. Lietuvos ornitologų draugija praneša, kad po daugelio metų ieškojimų ir bergždžių pastangų gyvatėdžio lizdą su jaunikliu pavyko rasti ornitologui Eugenijui Drobeliui.

Gūžta, įrengta Varėnos miškuose ties Čepkelių raistu, yra įrodymas, kad gytėdžiai tikrai peri Lietuvoje. Pasak Lietuvos ornitologijos draugijos, tai džiaugsmas ne tik ornitologams, bet ir visiems Lietuvos gamtą mylintiems žmonėms.

Pirmą kartą 1915 m. prof. T.Ivanausko užfiksuoti gyvatėdžiai rasti kartu su jaunikliu, tačiau nors šie reti paukščiai buvo stebimi iki šių laikų, jų lizduose jauniklių rasti nepavykdavo. Visuomet buvo spėjama, kad gyvatėdžiai peri Lietuvoje, tačiau užfiksuoti būdavo tik keli pavieniai paukščiai arba porelės be jauniklių.

Gyvatėdžio lizdą atradusiam E.Drobeliui pavyko nufotografuoti ne tik gūžtą, bet ir jau ūgtelėjusį jauniklį.

Savo vardą šie paukščiai gavo iš senovės lietuvių dėl mitybos būdo –gyvatėdžiai minta ropliais. Daugiau nei dešimtmetį Lietuvoje šie plėšrieji paukščiai visai nebuvo pastebėti, todėl buvo manoma, kad jie visai išnyko.

E.Drobelis neseniai pelnė prestižinę Česlovo Kudabos premiją už nuopelnus gamtai. Ornitologas sukūrė bene daugiausia šalyje filmų gamtos tematika, yra 30 knygų ir mažesnės apimties leidinių autorius ar bendraautorius, paskelbė daugiau kaip 70 mokslo ir mokslo populiarinimo straipsnių, per 250 straipsnių periodinėje spaudoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

keiciasi zmones ir keicia gamta

keiciasi zmones ir keicia gamta portretas
o gyvunai prisitaiko pagal klimato kaita kuri deja ne i gera gyvunams ir patiems zmonems......

Jetus

Jetus portretas
nors viena gera ir grazi zinia Lietuvoje
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių