Šventoji Zarasų rajone turtėja lašišinėmis žuvimis

  • Teksto dydis:

Šventosios upėje tarp Antalieptės ir Dusetų išleistos 133 vertingos kelis metus paaugintos ir iki 3 kg svorio lašišinės žuvys – šlakiai. Dar tiek pat čia jų bus išleista birželį. Jau šiemet kiekviena patelė turėtų išneršti ne mažiau kaip 4-6 tūkst. ikrelių.

Ši Šventosios atkarpa Gražutės regioniniame parke Zarasų rajone, pasak šio parko direktoriaus Gedo Kukanausko, yra tinkamiausia lašišinėms žuvims augti ir veistis. Per pastaruosius dvejus metus čia jau išleista daugiau kaip 6 tūkst. paaugintų margųjų upėtakių. Jie bus veisiami ir šiemet. Parko direktorius tikisi, kad bendradarbiaujant su vietos bendruomenėmis pavyks pasiekti, kad ši Šventosios atkarpa taptų tokia pat žuvinga kaip prieš 30-40 metų. „1961-aisiais pastačius Antalieptės hidroelektrinę buvo sunaikinti keli kilometrai lašišinių žuvų nerštaviečių, todėl turime nors iš dalies atlyginti gamtai padarytą žalą“, – sako Gedas Kukanauskas.

Lašišinėms žuvims apsaugoti Šventosios atkarpoje nuo Antalieptės hidroelektrinės tvenkinio iki Sartų ežero bus patikslintos Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės. Čia, Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vedėjo Vilmanto Graičiūno teigimu, bus galima žvejoti tik paleidžiant kiekvieną sugautą šlakį ar margąjį upėtakį. Nusprendusiems pasiimti tokią sugautą žuvį teks sumokėti daugiau kaip 600 eurų gamtos ištekliams padarytai žalai atlyginti.

Minėtoji Šventosios atkarpa yra priskirta „Žvejybos rojaus“ projekto vandens telkiniams. Šiemet šiuose telkiniuose bus įveisiamos lydekos, sterkai, šamai, lynai ir margieji upėtakiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių