Tikrieji grybautojai dabar aktyviai renka voveraites


Spaliui liko visai nedaug laiko. Kalendorius rodo, kad ir iki Kalėdų beliko vos pora mėnesių. Per šį laiką diena sutrumpės trimis valandomis, o mes regėsime ne tik rudens išėjimą, bet ir žiemos pradžią. Kol kas anksti apie tai kalbėti, bet jau dabar gamtoje paprasta įžvelgti pasiruošimą žiemai.

Atvėsus orams ir plūstelėjus lietui, nubiro dalis lapų ir susislėpė varlės, ropliai. Giedra dar gali kai ką išvilioti iš urvelių, bet tik trumpam, nes saulėtų dienų rytai vis dažniau būna šalnoti, pabalę nuo šarmos.

Šį rudenį stebėjome ypač veržlią ir labai gausią paukščių migraciją. Ji neišseko iki šiol, tačiau pasikeitė skrendančių paukščių sudėtis. Vis rečiau išvystame vadinamus vasaros paukščius, juos keičia strazdai, zylės, kikiliai, šiauriniai kikiliai. Miškuose paukščių kur kas gausiau, nei bus vėlų rudenį, žiemą. Vadinasi, didžioji jų dalis yra keliautojai.

Keičiantis orams, miškuose sumažėjo lankytojų. Tik retą traukia galimybė pasivaikščioti, pakvėpuoti oru, tačiau šilų dzūkai su tuo nesutinka. Sausros šiemet jų nelepino grybais, todėl dabar tikrieji grybautojai dar aktyviai renka voveraitės. Jos – samanose, nepaliestos šalnų, tad labai gražios, daug spalvų praradusio miško paklotėje šviečiančios iš toli. Žinoma, mėgėjai gali pasirinkti ir žaliuokių. O štai kiti grybai savo šių metų sezoną baigė. Jei kam ir pavyks rasti baravykėlį ar raudonikį, tai bus tik pavėlavęs grybukas. Tokių net saujos nepririnksi.

Beje, keliaujantiems gamtos dovanų reikia priminti, kad dabar yra pats geriausias metas spanguoliauti. Ta spanguolių sauja, kurią prisirinkote rugsėjo pirmomis dienomis, dabar atrodo labai graudžiai, ypač, kai ją palygini su šiuo metu surinktomis spanguolėmis. Iki spalio vidurio pelkėje spanguolės brendo, jas lesė ir gervės, ir tetervinai. Kas neišskris, jomis pagardinti savo maistą iki paties pavasario. Tačiau dabar ten, kur lankytis nėra draudžiama, šiek tiek šių uogų liko ir mums.

Spalio galas yra daugelio vabzdžių atsisveikinimo metas. Dabar jau nesitikime jų didesnės įvairovės, tačiau galime sulaukti neįprastų atvejų. Štai prieš keletą metų, rudenį, visus stebino rasti ir stebėti vabzdžiai maldininkai – daug didesni už žiogą ir labai neįprastos mums išvaizdos. Taip ir liko neatsakyta, iš kur jie galėjo atsirasti. Atskristi tūkstantį kitą kilometrų – vargu. Tačiau šio rudens naujas atvejis ir vėl paakino atidžiau stebėti gamtą, fiksuoti, fotografuoti visus nežinomus, nepažįstamus objektus.

Šis atvejis – Vilniuje. Prie vieno namo lango aptikta cikada, kurios aptikti Lietuvoje nesitikėta. Ji arčiausiai rasta tik Čekijoje. Ir vėl klausimas – ar tai atskridęs, ar su maisto produktais, kitomis medžiagomis įvežtas vabzdys. Taigi gamta tuo įdomesnė, kuo labiau ja domimės ir stengiamės ją pažinti.


Šiame straipsnyje: grybautivoveraitėsmiškasgamta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių