Užterštas Kaunas: tiksinti bomba po žeme?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kaune užregistruota 518 potencialių taršos židinių. Aplinkos ministerija parengė labiausiai užterštų teritorijų tvarkymo planus, jiems vykdyti numatė pinigų, bet miesto savivaldybė įžvelgia sunkiai įveikiamų kliūčių.

Naftos produktai

Lietuvos geologijos tarnybos (LGT) specialistai Kaune išsamiai ištyrė dvi teritorijas: Kražantės g. 34 (priklausančią bendrovei "Pabėgis") ir Kražantės g. 36 ("Lietuvos geležinkelių" birių krovinių aikštelė). Parengti ir tvarkymo planai.

"Šios teritorijos anksčiau buvo žinomos kaip užterštos. Jos yra viena šalia kitos, užteršti plotai susisiekia, bet ilgai nebuvo sutariama, kuri kurią teršia, kadangi abiejose teritorijose rasta naftos produktų ant gruntinio vandens paviršiaus. Tai  traktuojama kaip labai didelė tarša. Ji bet kokiu atveju turi būti pašalinta", – teigė LGT Taršos poveikio vertinimo poskyrio vedėja Rasa Radienė.

Abiejose minėtose teritorijose numatyta nusiurbti skystus naftos produktus ir iškasti užterštą gruntą.

LGT duomenimis, Kražantės g. 34 jau daugiau nei 50 metų impregnuojami pabėgiai.

"Naftos produktais užterštas 550 kv. m plotas, užteršto grunto tūris – 680 kub. m, užteršto požeminio vandens tūris – 450 kub. m. Ant gruntinio vandens paviršiaus, maždaug 450 kv. m plote nustatytas 0,31 m storio laisvų naftos produktų sluoksnis", – tyrimų duomenis vardijo R.Radienė.

Kražantės g. 36 yra perkraunami birūs kroviniai – skalda, kelių barstymo druska, trąšos. Tyrimai yra patvirtinę, kad 550 kv. m plotas, esantis šiuo adresu, yra užterštas naftos produktais ir chloridais.

Numatyta lėšų

LGT jau parengė šių dviejų užterštų teritorijų, esančių Kaune, tvarkymo planus.

Aplinkos ministerijos vertinimu, tai leistų savivaldybei sutaupyti nemažai lėšų – nebereikės rūpintis tokių teritorijų ištyrimu ir tvarkymo planais. Laukiama, kad pasinaudojusi LGT pateikta medžiaga, savivaldybė parengs ir pateiks paraiškas užterštų teritorijų tvarkymui skirtam finansavimui gauti.

"Kauno miesto savivaldybei gegužės 9 d. buvo išsiųstas kvietimas teikti projektinius pasiūlymus dėl teritorijų Kražantės g. 34 ir Kražantės g. 36 išvalymo", – pasakojo Aplinkos ministerijos Europos Sąjungos paramos administravimo departamento direktorius Inesis Kiškis.

Pagal šią priemonę "Užterštų teritorijų tvarkymas" projektų vykdytojais gali būti tik savivaldybių administracijos, jie gali būti įgyvendinami kartu su partneriais – juridiniais asmenimis.

"Kražantės g. 34 sklypas yra išnuomotas. Klausėme Kauno miesto savivaldybės, ar sutiks įgyvendinti projektą su valstybės pagalbos sąlygomis, t.y., kai ES parama neviršija 200 tūkst. eurų per trejus metus. Gavome atsakymą, kad savivaldybė pritaria projektui, bet neplanuoja prisidėti finansiškai. Savivaldybės nuomone, visas šią sumą viršijančias būtinas sąnaudas turėtų padengti sklypo naudotojai", – apie susirašinėjimą pasakojo I.Kiškis.

Iš viso užterštoms teritorijoms tvarkyti numatyta išskirstyti 18,8 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Akivaizdu

Akivaizdu portretas
Kad su gamtosauga pas mus netvarka. Kažkodėl Mazuronis metėsi į renovaciją. Bet gamtoje dar didesnė netvarka.

T.

T. portretas
Užteršta ir apleista yra ir teritorija Panemunėje prieš šv.Mato mokyklą tarp Vaidoto ir A.Smetonos gatvių-čia kažkada buvo rusų kariškiai.Ten baisu užklysti-griuvėsiai,apgriuvę kariškių garažai su tepalų dėmėm,šiukšlių kalnai,duobės...Ir visa tai seniūnijos pašonėje,bet niekam ta teritorija nerūpi.

TVARKA TOKIA

TVARKA TOKIA portretas
Geležinkeliai nuo seno likę kaip valstybė valstybėje. Būtina keisti vadovus: Dailydką, Gudvalį, Infrastruktūros vadus.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių