Vasaros gėlės: rinkitės ištvermingas

  • Teksto dydis:

Gėlės lauke turi būti nuolat laistomos. Ši vasara nelepino karščiais, tačiau jie, tikėtina, mus dar aplankys, tad svarbu pasirinkti gėles, kurios išliks puikios net tada, kai temperatūra bus aukšta. Bendrovės "Žiežmarių gėlės" gėlynų ir šiltnamių specialistai sako: dabar – gėlių žydėjimo metas! Rinkitės tokias, kurios lengvai prisitaikys prie vasaros karščių.

Jurginai: reikia genėti

Tikra laimė, kad egzistuoja tokios gėlės kaip jurginai – jie nemėgsta pavėsingų vietų, tad vasara – puikiausias laikas jurginams rodyti savo žiedus ir spalvas.

Pasak agronomės Virginijos Budrevičienės, jurginai yra nereiklūs priežiūrai. Pats geriausias laikas žydėti – nuo birželio iki vėlyvo rudens. O didesni ir gražesni žiedai išaugs, jei jurginai bus genimi. Rekomenduotina pašalinti ir papildomus žiedpumpurius vidurinėje dalyje, esančius ant trumpiausio kotelio.

Visų spalvų, išskyrus mėlyną

Dekoratyvinis ir visų mėgstamas krūmokšnis bijūnas nuo seno Lietuvoje auginamas ir šiandien visame pasaulyje paplitęs augalas, garbinamas dėl spalvų įvairovės ir lapų formų originalumo.

"Bijūnas ypač mėgsta derlingą, humusingą dirvą, o svarbiausia – saulėtą vietą. Tada jis tampa vienu iš labiausiai norimų  sodinti vasarą augalų. Norint šį krūmą užauginti tikrai puikų, jam reikėtų suteikti komfortą – dirvas pagerinti pūdiniu ar durpėmis, o dirvą įdirbti gan giliai – krūmo šaknys gali siekti iki 100 cm ilgio. Tada augalas tikrai prigis ir suleis šaknis ilgam", – sako Ramutė Muižinikienė, lauko augalų specialistė.

Gražūs ir nereiklūs

Birželį pradėjo žydėti vienos įstabiausių mūsų darželių gėlių –  vilkdalgiai. Jie visiškai nereiklūs – nereikia papildomai tręšti ir laistyti. Svarbiausia jiems – daug saulės ir šviesos.

Auginti vilkdagius tinka ir klombose, ir prie namo sienos, ir tvoros, o geriausiai jie auga smėlyje ir molyje.

Pats geriausias jų sodinimo laikas – vasaros pradžia: įleidžiamos šaknys ir augalas tiesiog pripranta prie žemės.

Iš Prancūzijos laukų

Pasak R.Muižinikienės, šiuo metu Lietuvoje vis labiau populiarėja kvapiosios gėlės – levandos. Gegužė ir birželis yra kone geriausias metas jas sodinti tiesiai į dirvą.

Šios gėlės dažnam asocijuojasi su gražiais ir melsvais Prancūzijos kaimo laukais ir prieskoniais mėgstamam maistui. Savo ryškiomis spalvomis garsėjančios gėlės mėgsta šilumą ir saulę, o tinkamiausia levandoms augti žemė turėtų būti lengva, neutrali arba šarminga.

Auginant levandas labai svarbu drenažas, nes tam, kad šios gėlės gerai augtų, būtina, jog vanduo nesikauptų dirvos paviršiuje.


Šiame straipsnyje: augalaigėlės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių