Veterinarė: kartais augintiniai kosėja taip, tarsi gerklėje būtų kažkas įstrigę

Šaltas oras gali rimtai pakenkti jūsų keturkojų augintinių sveikatai. Todėl reikia tinkamai juos, gyvūnus, prižiūrėti. Apie kai kuriuos priežiūros ypatumus kalbėjomės su veterinarijos gydytoja Neringa Griškiene.

Priežiūros ABC

Mūsų augintinių pakantumas šalčiui priklauso nuo jų kailio storio, kūno riebalų atsargos, gyvūno aktyvumo, sveikatos būklės. Šaltis dėl savaime suprantamų priežasčių yra pavojingesnis trumpaplaukiams, trumpakojams augintiniams. Todėl smarkiau atšalus, reiktų trumpiau vaikščioti su tokiais augintiniais lauke, šiltai juos aprengti. O ir namuose jie turėtų gulėti šiltame guolyje. Vargu ar sulauksime šiemet speigų, bet jei taip atsitiktų, žinokime, kad kaip ir žmonės, katės ir šunys gali sušalti ir susirgti, todėl, esant labai žemai temperatūrai, nepatartina palikti jų ilgiau lauke.

Jei jūsų augintinis gyvena kieme, būdoje, tai ji jau iš rudens turi būti apšiltinta, o landa iš išorės pridengta žaliuzėmis, audeklo gabalu ir pan., kad į vidų nesiveržtų šaltas oras. Būdos grindys taip pat turėtų būti apšiltintos, įrengtas šiltas guolis. Kartais šunys iškapsto iš būdos šieną ar šiltus paklotus. Tuomet pastarąjį galima laikinai prikalti prie grindų, tačiau tokiu atveju bus sunku jį, paklotą, prižiūrėti, sudrėkusį pakeisti.

Net ir per šalčius šuo, gyvenantis kieme, turi prieiti prie dubenėlio su vandeniu. Nepilkite į dubenėlį šilto vandens – jis greičiau užšals. Užšalusį vandenį reikia pakeisti. Labai svarbu, kad šaltu oru šuo, gyvenantis būdoje, būtų sotus. Prisiminkime ir tai, kad automobilyje per šaltį ilgam palikti šuns negalima – jam didelis šaltis toks pat pavojingas, kaip ir vasaros karštis.

Kokie peršalimo požymiai?

Šaltuoju metų laiku ir žmones, ir jų keturkojus augintinius – šunis bei kates kamuoja peršalimo ligos, nes ir minėti gyvūnai gali sirgti viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Kaip atpažinti, kad jūsų augintinis peršalo ir ką daryti?

Šunų šeimininkai kartais nurodo, kad jų augintinis kosėja taip, tarsi jo gerklėje būtų kažkas įstrigę. Maža to, dar ir vemia po tokio kosulio. Tai gali būti ne tik stipraus peršalimo požymis, bet ir širdies ligų pasekmė.

"Peršalimo ligas dažniausiai sukelia virusinės infekcijos, kurios gali virsti bakterinėmis, kurios sukelia kur kas didesnes komplikacijas, o gydymas, naudojant antibiotikus, trunka ilgiau. Lengvo peršalimo požymiai: pasirodo išskyros iš nosies ir akių, augintinis tampa vangesnis, atsisako maisto arba sunkiai jį ryja, arba rydamas čepsi, seilėjasi, nes gyvūnui skauda – panašiai jaučiasi žmogus, sergantis tonzilitu. Prie sunkesnio peršalimo požymių priklauso: kosulio priepuoliai, dažniausiai pasireiškiantys gyvūnui išėjus į lauką arba grįžus namo po pasivaikščiojimo, arba kai yra didelis šalto ir šilto oro temperatūrų skirtumas, arba gyvūnas susijaudinęs. Šunų šeimininkai kartais nurodo, kad jų augintinis kosėja taip, tarsi jo gerklėje būtų kažkas įstrigę. Maža to, dar ir vemia po tokio kosulio. Tai gali būti ne tik stipraus peršalimo požymis, bet ir širdies ligų pasekmė", – aiškino N.Griškienė.

Serga ir katės

"Šunys dažniausiai suserga infekciniu tracheobronchitu. Būdingiausi jo klinikiniai požymiai – aštraus kosulio priepuoliai, gyvūnas sunkiai sugeba atsikosėti – pasireiškia, praėjus 3–10 dienų po kontakto su sergančiu šuniu. Ši liga, pastebėjus pirmuosius jos požymius ir atvežus gyvūną į veterinarijos gydyklą, išgydoma gan greitai, tačiau, uždelsus kreiptis į veterinarijos gydytoją, gali komplikuotis į plaučių uždegimą. Tad labai svarbu atkreipti dėmesį į pirmuosius šios ligos požymius. Šunis, dažnai sergančius peršalimo ligomis ar dalyvaujančius parodose, dresūros treniruotėse – ten neišvengiami kontaktai su kitais šunimis – verta skiepyti nuo infekcinio tracheobronchito", – patarė N.Griškienė.

Anot veterinarijos specialistės, peršalimo ligomis serga ir katės, dažniausiai – neskiepytos. Kačių peršalimo požymiai: išskyros iš nosies ir akių, seilėjimasis. Žinokime, kad kasmetiniai skiepai apsaugo kačių kvėpavimo takus nuo pagrindinių susirgimą sukeliančių virusų. Kates patartina skiepyti kasmet ir net tuo atveju, jei jos gyvena tik kambaryje. Mat ligos sukėlėjų į namus gali parnešti iš lauko pats katės šeimininkas. Suprantama, katės, išeinančios iš namų į lauką, gali susirgti, jei jų atsparumas ligoms bus nusilpęs, jei kieme turės kontaktų su sergančiais gyvūnais.

Šuns pėdučių priežiūra

Neužmirškime trumpinti keturkojo augintinio nagų. Stovėdamas šuo neturi nagais remtis į grindis ar kitą dangą. Mat dėl besiremiančių į žemę nagų pakinta gyvūno judesys. Kitas svarbus darbas – iškarpyti tiek trumpaplaukių, tiek ilgaplaukių šunų pėdučių tarpupirščių plaukus. Tuomet tarpupirščiuose užsiliks mažiau druskos su purvinu sniegu, nesusidarys kieti sniego gumuliukai, kurie gali nutrinti pėdutes iki žaizdų.

Kadangi druska ant šaligatvių kenkia šunų pėdutėms, todėl reikia vesti šunis atokesniu nuo gatvės šaligatvio pakraščiu – ten druskų mažiau. Jei tenka šunį vesti šaligatviu arčiau gatvės, kur gausu druskų, tai grįžus namo reikėtų nuplauti vandeniu šuns letenas, nusausinti jas ir tarpupirščius. Jei smarkiai atšaltų, tokiu atveju pravers specialus šuns pėdučių vaškas ar tepalas, apsaugantis nuo druskų poveikio, pagalvėlių skilinėjimo. Be to, tokie tepalai pravers ne tik žiemą – juos galima naudoti ir einant ilgus atstumus nelygiu keliu. Beje, nebūtina pirkti minėtą vašką ir tepalą – juos gali pakeisti riebus kremas, žuvų taukai, o ypač pravers tepalas "Evija", kuris ne tik saugo pėdutes nuo šalčio poveikio, bet ir efektyviai veikia infekcijos atveju, susižeidus pėdutės pagalvėlę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Aroganiška, nejautrumas atstumiantis. Norisi perspėti kitus - neapsirikit. Jauna mergaitė, bet patirties ir supratimo jai dar trūksta. Ir toks pasipūtimas tos Neringos.

Buves klientas

Buves klientas  portretas
Neringa Griškiene! Ar nelaikas butų pratęst mokslus, kaip gydyti gyvūnus. Numarinai mūsų mylimiausiu šuniuku ir pabrukiu uodegą, net nepriėjai atsiprašyti! Niekam nepatariu pas tave vesti savo augintinius, nes ir kitiems užkresi kraują.Netik trūksta kompetencijos, bet ir mandagumo !!!

ggg

ggg portretas
O kas apsaugos lauke gyvenančius gyvūnėlius?Žiemą vargšėms katėms nėra kur įlįsti...gaila.Gerai,kad supratingi žmonės jas pamaitina bent šiek tiek....o kiek yra tokių ,kurie tik blogį mato gyvūnuose ir nešelpia jų.Gyvūnai,kaip ir žmonės nevalgę neišgyvena.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių