Vėžlio skrandyje rastas plastikas išryškino užterštų jūrų problemą

  • Teksto dydis:

Stulbinami plastikinių atliekų, rastų žaliojo vėžlio skrandyje Tailande, vaizdai dar kartą išryškino atliekomis užterštų vandenynų problemą.

Tailandas yra vienas didžiausių plastiko vartotojų pasaulyje. Plastikas kasmet pražudo šimtus prie Tailando krantų plaukiojančių jūros žinduolių ir roplių.

Problema visuomenės dėmesio sulaukė pirmąją birželio savaitę, kai, atlikus negyvos netoli sienos su Malaizija rastos ilgapelekės grindos skrodimą, jos skrandyje buvo aptikta 80 plastikinių maišelių.

Saugomai rūšiai priklausantį žaliąjį vėžlį ištiko panašus likimas. Birželio 4 d. į paplūdimį rytinėje Čantaburi provincijoje buvo išplautas žaliasis vėžlys. Gyvūno virškinimo trakte aptiktas plastikas, guminės juostelės, balionų dalelės ir kitos atliekos, dėl kurių jis nebegalėjo ėsti ir po kelių dienų nugaišo.

Veterinarai apie atliekų kamuolį vėžlio skrandyje išsiaiškino naudodamiesi rentgeno spinduliais ir dar bandė išgelbėti gyvūną maitindami jį intraveniniu būdu. Tačiau šiukšles ištraukti jiems pavyko tik po gyvūno mirties.

Veterinaras teigė, kad praeityje apie 10 proc. paplūdimiuose šioje teritorijoje įstrigusių žaliųjų vėžlių buvo prisiriję plastiko arba kentėjo nuo infekcijų, kurias sukėlė atliekos. Tačiau šiais metais apie 50 proc. tokių incidentų buvo susiję su šiukšlėmis.

Daugiau kaip pusę iš 8 mln. tonų plastikinių atliekų, kasmet išmetamų į pasaulio vandenynus, sudaro atliekos iš penkių Azijos šalių: Kinijos, Indonezijos, Filipinų, Vietnamo ir Tailando.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių