Vietoj stintų tinkluose – karosai

Priekrantės žvejai, antradienį į krantą parplukdę valtis, nustebo tinkluose aptikę karosą. Gėlųjų vandenų žuvis buvo sugauta sūrioje Baltijoje. Įdomu ir tai, kad šios žuvys žiemą dažniausiai praleidžia įsiraususios į dumblą.

Krante tinklus painioję žvejai liūdnai lingavo galvomis, kad kol kas gausiu stintų laimikiu pasigirti negali.

„Žvejų laimikis jūroje – sidabrinis karosas. Galima interpretuoti įvairiai, nes ne pirmą kartą karosus žvejai pagauna Baltijoje. Bet šios rūšies žuvis jūroje – lyg amerikiečių rašytojo apysakos herojus Džonatanas Livingstonas Žuvėdra. Ne visiems karosams laimė – dumble žiemoti“, – filosofiškai komentavo Pajūrio regioninio parko direkcijos ekologas Erlandas Paplauskis.

Pašnekovas spėjo, kad karosas Olando Kepurės link bus atkakęs iš Kuršių marių.

„Jūros vanduo nėra sūrus. Jis apysūris, tad upių, ežerų, marių žuvys jame išgyvena. Jūroje pasitaiko visokių gėlavandenių žuvų – kuojų, lydekų, ešerių, meknių, starkių, karšių. Ir jos nebestebina nieko“, – vardijo gamtininkas.

Tiek sidabriniai, tiek auksiniai karosai mėgsta uždumblėjusius vandens telkinius, mariose jų taip pat pasitaiko. Neseniai gamtininkai trimitavo apie jūroje pasirodžiusią naują invazinę žuvų rūšį – juodažiočius grundalus.

Baiminamasi, kad šios svetimžemės žuvys, sudarydamos didelę konkurenciją, kelia grėsmę kitų žuvų populiacijai.

„Taip, yra toks gėris jūroje. Populiariname šią žuvį tarp žūklės entuziastų, kad tik daugiau jų sugautų. Jų skaičius didėja, gerai, kad neribojama jų žvejyba. Jų mėsa balta, gero skonio, mažai ašakota, net skusti beveik nereikia“, – žuvį gyrė E.Paplauskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

n...

n... portretas
išbadėjęs karosas net žiemą maisto ieškojo...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių