Zelandijoje nugaišę banginiai pasėjo nerimą

  • Teksto dydis:

Naujojoje Zelandijoje antradienį vyko nugaišusių į krantą išmestų banginių išvežimo darbai, o pats paplūdimys buvo uždarytas baiminantis, kad yrantys jų kūnai prisipildys dujų ir sprogs.

Atsisveikinimo nerijos paplūdimys, kur į krantą buvo išmesta beveik 700 paprastųjų grindų, buvo uždarytas visuomenei, nes valdžia paskelbė, kad žinduolių pūvančios maitos kelia grėsmę sveikatai.

Aplinkos apsaugos departamentas (DOC) teigė, kad daugiau kaip 300 nugaišusių gyvūnų yra gabenami į atokią vietovę, kur gamtai bus leidžiama dirbti savo darbą.

DOC atstovas Herbas Christopheris (Herbas Kristoferis) sakė, kad darbas su tokiu dideliu kiekiu nugaišusių paprastųjų grindų, užaugančių iki 6 m ilgio, yra didelis logistinis išbandymas.

„Jos gabenamos, tačiau toli gražu dar nebuvo visos išvežtos“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Vien jas išvežti iš paplūdimio užtruks kelias dienas“, – sakė H. Christophersas.

Baiminasi susikaupusių dujų

Prieš išvežant maitas, aplinkosaugininkai, vilkintys apsauginius kostiumus, badė nugaišusius gyvūnus, kad kūnai neišsipūstų nuo viduje susikaupusių dujų ir nesprogtų.

„Esu matęs sprogstančių banginių. Tai nėra gražus vaizdas“, – sakė H. Christophersas.

Pasak departamento pareigūnės Amandos Harvey (Amandos Harvi), daugelis nugaišusių gyvūnų nė nepriminė banginių.

„Deja, kai banginis įkaista, jo kūne susidaro didelis spaudimas, ir vienintelis variantas yra sprogimas“, – sakė ji televizijai TVNZ.

Sugrąžinti į vandenį

Iš viso penktadienį ir šeštadienį į Atsisveikinimo neriją, esančią Pietų salos šiaurėje, dviem būriais atklydo 666 banginiai.

Apie tris ketvirtadalius iš 416 pirmojo būrio žinduolių nugaišo, o likusieji ir dar 250 gyvūnų, atplaukusių su antruoju būriu, buvo sėkmingai sugrąžinti į vandenį.

H. Christophersas teigė, kad antradienį nebuvo rasta naujai atklydusių banginių. Visgi aplinkosaugos pareigūnai tebėra budrūs, nes grindos yra linkusios vėl užplaukti ant kranto.

Atsisveikinimo nerijoje, esančioje apie 150 km į vakarus nuo turistų mėgstamo Nelsono miesto, per pastarąjį dešimtmetį jau mažiausiai devynis kartus į krantą buvo išmesta šių gyvūnų. Pastarasis incidentas kol kas yra pats didžiausias.

Manoma, kad 26 km ilgio smėlio juosta, išsikišusi į jūrą ir suformavusi seklumą, trukdo grindoms orientuotis echolokacijos pagalba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių